Sunt bune tigarile electronice daca vrei sa te lasi de fumat? Afla din acest studiuUn comentariu

Publicat in:
Etichete: cancer, fumat, studiu, SUA, tigari electronice

O cercetare recenta care a fost realizata pe mai multi bolnavi de cancer a aratat faptul ca tigarile electronice ar putea favoriza dependenta de nicotina. In plus, oamenii de stiinta au observat ca persoanelor care utilizeaza aceste dipozitive le este la fel de greu sa renunte la fumat ca si celor care fumeaza tigari clasice.

Studiul a aratat ca cei care utilizeaza tigari electronice prezinta o dependenta de nicotina mult mai accentuata si au la fel sau mai putine sanse de a renunta la fumat ca si cei care prefera sa fumeze.

Sunt bune tigarile electronice daca vrei sa te lasi de fumat

Sunt bune tigarile electronice daca vrei sa te lasi de fumat

Cercetarea a fost contestata de alti savanti, potrivit Reuters.

Studiul mentionat a aparut in revista Cancer, publicatia de specialitate a Societatii Americane pentru Cancer. Cercetarea vorbeste despre eficienta tigarilor electronice in a oferi suport fumatorilor care vor sa renunte la acest viciu.

Aceasta concluzie a fost contestata de alti cercetatori din domeniul tutunului. Acestia au afirmat ca felul de selectare a pacientilor inclusi in studiu a dus la o concluzie prestabilita.

Conform specialistilor, folosirea unor tigari electronice, care produc vapori care contin nicotina, inhalati de catre fumatori, s-a majorat mult in ultimii doi ani. Tigarile electronice sunt prezente la vanzare pe piata de putin timp, asa ca unii specialistii apreciaza ca inca nu se pot formula dovezi stiintifice referitoare la siguranta lor din punct de vedere al sanatatii.

Cercetarea a aratat ca tot mai multi oameni folosesc tigarile electronice

Unii expertii au afirmat ca tigarile electronice pot genera dependenta de nicotina si nu reprezinta decat un prim pas catre fumatul de tutun clasic. Altii, dimpotriva, vad tigarile electronice ca pe o modalitate de a oferi suport celor care vor sa renunte la viciul fumatului.

Studiile din domeniu sustin ca dispozitivele pot ajuta la renuntarea la fumat – unele, iar altele arata ca tigarile electronice pot prezenta riscuri de sanatate specifice.

Potrivit unui studiu apartinand Organizatiei Mondiale a Sanatatii, se doreste o reglementare stricta a folosirii tigarilor electronice in spatiile inchise, dar si pentru vanzarea acestor dispozitive catre minori.

Cercetarea publicata in revista Cancer a fost efectuata de savantii din cadrul Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, condusi de Jamie Ostroff, asupra a 1.074 de pacienti cu cancer. Acestia fumau si au fost inclusi in perioada 2012-2013 intr-un program derulat impotriva fumatului la centrul oncologic.

In cadrul testelor, specialistii au observat o majorare de 300% a folosirii tigarilor electronice in aceasta perioada, de la 10,6% la 38,5%. Savantii americani au constatat ca utilizatorii de tigari electronice erau mai dependenti de nicotina decat non-utilizatorii, au avut mai multe incercari de a renunta la fumat si au prezentat un risc mai mare de a fi diagnosticati cu o forma de cancer.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Sunt bune tigarile electronice daca vrei sa te lasi de fumat? Afla din acest studiu

Un comentariu

  1. sigur ca utilizatorii de tigari electronice sunt mai dependenti de nicotina decat nefumatorii. Comparatia pe care ati facuta nu are relevanta. Tigara electronica este un produs care se adreseaza strict fumatorilor. Studiul pe care l-ati adus in discutie avea o relevanta daca facea o comparatie intre fumatori si utilizatori de tigara electronica.  

Lasă un răspuns