Stop cardiac – tehnica respiratiei gura la gura este inutila0 Comments

Publicat in:
Etichete: cardiac, cerebral, crucea rosie, infarct, respiratie, studii, tehnica

Aproximativ 95% dintre cei surprinsi de un stop cardiac mor inainte de a ajunge la spital. Expertii spun ca resuscitarea rapida le poate salva viata, dar aceasta nu se poate face oricum. In majoritatea cazurilor este nu doar inutil, ci chiar nefast ca unui pacient in stop cardiac sa i se aplice respiratia gura la gura.

Acest aspect a fost demonstrat recent de un studiu american publicat online de revista American College of Cardiology. Sansele de supravietuire a pacientilor au crescut de la 18% la 34% dupa ce victimele n-au mai fost ventilate. Chiar daca, in timpul unui stop cardiac, respiratia se opreste.

Stop cardiac - primul ajutor

Stop cardiac - primul ajutor

Din anul 2003, statul american Arizona recomanda martorilor la un stop cardiac sa nu mai faca respiratie gura la gura si sa se limiteze la un masaj cardiac pentru a face sa circule sangele. Fac exceptie doar cazurile de inec, de electrocutare sau cand este vorba despre un copil.

Potrivit specialistilor, in aceste trei situatii, ventilarea in ritm de 30 de compresii toracice si alternate cu doua insuflari de aer pe gura ramane recomandata.

Rezultatele cercetarii prezentate de American College of Cardiology se refera la la perioada 2004-2010 si confirma avantajele metodei fara respiratie gura la gura, preconizate anul trecut de catre profesorul Gordon Ewy, cardiolog la Universitatea din Arizona.

Denumita si “reanimare cardio-cerebrala”, aceasta practica face sa circule sangele pana la inima si la creier si se bazeaza pe fundamente fiziologice puternice.

Intr-adevar, atunci cand inima inceteaza subit sa mai bata, sangele contine in general suficient oxigen pentru a alimenta in continuare organele timp 10-15 minute, insa cu conditia totusi de a face sa circule sangele cu ajutorul masajului cardiac.

Care este tehnica compresiilor toracice, prezentata pe site-ul Crucii Rosii?

  1. Ingenuncheati langa victima si asezati podul palmei drepte in mijlocul cutiei toracice a victimei si podul celeilalte palme deasupra.
  2. Incrucisati-va degetele, asa incat sa nu apasati victima pe coaste, partea superioara a stomacului sau partea inferioara a sternului.
  3. Asigurati-va ca umerii dvs. se afla chiar deasupra pieptului victimei. Cu mainile intinse, apasati perpendicular, cam 4–5 cm.
  4. Dupa ce apasati, permiteti pieptului sa revina la pozitia initiala pentru a se pune in miscare fluxul de sange catre inima. Nu schimbati pozitia mainilor de pe stern.
  5. Compresia si eliberarea ar trebui sa aiba aceeasi durata de timp.
  6. Este necesar sa efectuati 30 de compresii toracice conform procedurii descrise mai sus, la o frecventa de aproximativ 100 de compresii pe minut.

Asta inseamna ca trebuie sa efectuati 2 compresii la mai putin de o secunda, mai spun medicii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Stop cardiac – tehnica respiratiei gura la gura este inutila

Lasă un răspuns