La fiecare dintre noi, pielea reprezinta cel mai mare organ al corpului si constituie cea mai importanta bariera protectiva in fata factorilor externi, cum ar fi invazia bacteriilor, deshidratare, razele ultra-violete.
Epiderma este rezistenta si elastica in urma loviturilor si de cele mai multe ori isi reface forma anterioara. Potrivit medicilor, pielea poate purifica sistemul corporal prin eliminarea surplusului de fluide si regleaza temperatura corpului, actionand precum un termostat.
Mai trebuie spus ca pielea intinsa a unui om adult acopera o suprafata de circa 2 metri patrati, adica exact suprafata unui cearceaf obisnuit.
De asemenea, trebuie spus ca la fiecare 24 de ore pielea unui om se acopera cu un strat nou de celule moarte. In plus, celulele moarte ale pielii constituie aproape 60% din praful pe care il stergem de pe mobilele din camera in care locuim.
Pielea unui om cantareste circa 3 kilograme!
Expertii ne anunta ca in fiecare zi, mii de celule se desprind de pe piele, dar aceasta nu se uzeaza, fiindca celulele moarte sunt inlocuite in permanenta cu altele noi.
O fiinta umana, in timpul unei vieti elimina peste 20 de kg de celule moarte ale pielii. Potrivit specialistilor, grosimea pielii variaza de la 1 mm in cazul ploapelor, la 3 mm pentru palme si talpi.
La fiecare om, pielea are o greutate de aproape 3 kg, ceea ce inseamna cam a douazecea parte din greutatea intregului corp.
Expertii afirma ca la microscop se poate observa ca pielea este formata din doua straturi. Stratul extern cornos al epidermei este format din 20-30 de randuri de celule moarte.