Care este legatura dintre ADN si caracterul tau?0 Comments

Publicat in:
Etichete: activitati caritabile, adn, caracter, gemeni, savanti, stiinta, studiu

Oamenii de stiinta din SUA au descoperit ca structura ADN ne poate oferi un raspuns in ceea ce priveste caracterul tau: social sau antisocial. Un studiu recent releva faptul ca aceste diferente sunt date de receptarea diferita a hormonilor la nivel genetic, noteaza Live Science, citata de BBC.

Potrivit expertilor, oxitocina si vasopresina, doi hormoni care inspira sentimente de dragoste si generozitate atunci cand inunda creierul, ajung in neuroni prin receptorii acestora, care pot fi de diferite tipuri.

ADN

ADN

Studiul a fost condus de Michel Poulin, psiholog la Universitatea din Buffalo, SUA si arata faptul ca un individ care are gene cu un anumit tip de receptori are mai multe sanse sa devina o persoana generoasa.

Respondentii au fost intrebati daca oamenii au obligatia morala de a raporta o infractiune, de a face parte din comisii de jurati, daca trebuie sa plateasca impozite, daca se implica in activitati caritabile, fac voluntariat sau doneaza sange – si daca oamenii, luati in general, sunt buni ori daca li se pare ca traiesc intr-o lume plina de pericole.

Dintre cei intervievati, 711 persoane au oferit o mostra de saliva pentru o analiza ADN, care a aratat ce fel de tip de receptori de oxitocina si vasopresina au acestia.

Ce s-a constatat?

Participantii la studiu care vedeau lumea ca pe un loc amenintator, dar care aveau totusi un caracter frumos, indatoritor si predispus spre generozitate, au prezentat versiuni de gene asociate cu receptorii responsabili cu gentiletea.

Aceste versiuni ale genelor, sustine Poulin, le permite sa depaseasca senzatia ca lumea este un loc periculos si ii determina sa ii ajute pe ceilati, in ciuda acestor temeri.

Expertii afirma ca cu alte tipuri de receptori genetici, aceeasi viziune asupra lumii a dus la dezvoltarea unui comportament anti-social.

Ce fel de diferente exista intre gemeni?

O cercetare asemanatoare, efectuata anul trecut de oamenii de stiinta de la Universitatea din Edinburgh, a aratat faptul ca gemenii identici, care au aceleasi gene in proportie majoritara, aveau atitudini mult mai asemanatoare in ceea ce priveste activitatile filantropice decat gemenii dizigoti (non-identici) care au crescut in paralel, dar care impartasesc doar 50% dintre genele lor.

Prin acest nou studiu, Michel Poulin si colegii sai au identificat genele care pot reprezenta baza unui comportament plin de grija fata de semeni.

„Noi nu spunem ca am gasit gena bunatatii oamenilor, dar am descoperit elementele care aduc o contributie semnificativa. Ceea ce este cel mai interesant este faptul ca acestea sunt influentate de prezenta anumitor sentimente pe care le au oamenii cu privire la lumea in care traiesc”.

Conform specialistilor, cu genele potrivite, un caracter altruist este considerat de cercetatori ca aduce un beneficiu imens nu numai celor din jur, ci si propriei persoane.

Savantii mai sustin ca un comportament care are disponibilitatea de a-i ajuta pe ceilati este un predictor foarte bun pentru o sanatate solida, bunastare si o viata echilibrata.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Care este legatura dintre ADN si caracterul tau?

Lasă un răspuns