Studiile recente ale oamenilor de stiinta arata faptul ca tot mai multi oameni par a fi mai fericiti atunci cand sunt egoisti. Poate ca vi s-a intamplat sa observat in preajma voastra persoane rele care au parte de bucurii si sunt constant cu zambetul pe buze si sa va intrebati cum reusesc?
Ce inseamna egoist?
Conform DEX-ului, egoist este o persoana care denota egoism, adica o atitudine de exagerata preocupare pentru intereseze personale si de nesocotire a intereselor altora.
Savantii din cadrul Universitatii Pennsylvania, SUA, au realizat un studiu in urma caruia au constatat ca oamenii egoisti sunt fericiti, atat timp cat nu au remuscari pentru faptele lor, potrivit Daily Mail.
Expertii sustin ca amenii care refuza in mod constant sa-i ajute pe cei din jur, ori sunt pur si simplu egoisti prin comportamentul lor, sunt fericiti doar in cazul in care nu se simt vinovati pentru faptele lor.
Persoanele care sunt obisnuiti de la varste fragede sa isi ajute aproapele vor fi triste in mod sigur, daca vor lua vreodata o decizie egoista. Acestia fac parte dintre cei care obisnuiesc sa renunte la lucrurile care ii fac fericiti pentru a le face un bine celor din jurul lor.
Egoismul, calea catre fericire?
Savantii Jonathan Berman si Deborah Small, de la Universitatea din Pennsylvania, au realizat un studiu pe 216 studenti pentru a descoperi ce le face acestora placere si ce ii face fericiti.
Respondentii au primit cate trei dolari si au fost impartiti in trei grupuri diferite, astfel incat unuia i s-a cerut sa doneze banii primiti, celui de-al doilea i s-a cerut sa-si pastreze banii, iar celui de-al treilea i-a fost oferita alternativa de a alege daca pastreaza sau doneaza banii.
Potrivit autorilor studiului, cei mai fericiti au fost studentii care au pastrat banii pentru ei, fata de cei care au fost obligati sa ii doneze si de cei care au ales singuri ce vor face cu banii primiti.
„Ceea ce vor oamenii cu adevarat este sa actioneze intr-un mod egoist. Cu toate acestea, nu fac asta tocmai pentru ca stiu ca vor regreta ulterior”, a declarat Jonathan Berman, unul dintre realizatorii studiului.