Bujorul de munte trateaza afectiunile respiratoriiUn comentariu

Publicat in:
Etichete: afectiuni respiratorii, alpin, beneficii, bujorul de munte, ficat, flori, proprietati, smardar

Bujorul de munte

Bujorul de munte este o planta care creste in zonele alpine din tara noastra, in muntii Ciucas, Piatra Craiului, Fagaras , Rodnei si Retezat. Aceasta planta este de fapt un arbust inalt, care poate atinge uneori si inaltimea de un metru, foarte bogat ramificat.

Bujorul de munte

Bujorul de munte

Are frun­zele acoperite cu solzi de culoare ruginie, iar florile sale sunt mici si au culoarea rosie-purpurie, cu un miros deosebit de parfumat. Florile sale se culeg la inceputul verii, in luna iunie, atunci cand aceasta planta inroseste pantele abrupte ale muntilor.

De obicei, acest arbust este plasat pe locuri stancoase si abrupte, insa are si forme care se cultiva prin apartamente ca plante ornamentale cunoscute sub numele de Azalee.

Expertii spun ca in scopuri medicinale se recolteaza frunzele si florile. Bujorul de munte este cunoscut si sub numele de cocazar, iedera de munte, trandafir de munte, smardar sau tulpin. Din aceasta planta se poate prepara in scopuri terapeutice o infuzie, decoct sau extract.

Ce contine bujorul de munte?

Planta contine substante active importante precum ulei eteric si taninuri. Frunzele de bujor de munte contin si andromedotoxina, alaturi de leucocianidina, cvercetol si derivati fenilpropanici.

In cantitati mari, bujorul de munte este toxic

Specialistii sunt de parere ca preparatele medicinale de bujor de munte ca au proprietati afrodiziace. De asemenea, aceasta planta se poate folosi cu succes in tratarea bolilor de ficat, precum si in cea a afectiunilor respiratorii.

Trebuie sa stiti ca in cazul in care este folosit in cantitati mai mari, bujorul de munte poate fi toxic, iar intoxicatia se manifesta prin greata, colici abdominale sau afectiuni ale sistemului nervos central al corpului uman.

Daca se consuma in cantitati mari se poate interveni prin evacuarea continutului intestinal si aplicarea unor stimulente nervoase, mult lichid si carbune medicinal.

Specialistii mai spun ca la aceasta planta frunzele au si o actiune calmanta, narcotica, iar florile au intrebuintari medicinale pentru tratarea tusei, a bolilor de piept sau a afectiunilor urinare.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Bujorul de munte trateaza afectiunile respiratorii

Un comentariu

  1. Maria

    Desi am putea obtine informatii foarte interesante, aproape intotdeauna, apare cate o inexactitate. De ex. in cazul articolului despre Bujorul de Munte, poza apartine unui bujor obisnuit, de campie si nu smardarului care este de fapt un rhododendron.

Lasă un răspuns