Imunoterapia este unul dintre cele mai importante tratamente utilizate in lupta contra afectiunilor cancerigene. La Congresul mondial de oncologie de la Chicago, derulat recent, imunoterapia a fost prezentata de experti ca un tratament revolutionar.
Potrivit AFP, prin imunoterapie se realizeaza stimularea sistemului imunitar al bolnavului care ataca tumorile canceroase.
Expertii spun ca aceasta abordare este mai selectiva si produce remisii durabile, nu numai in randul unui numar restrans de pacienti, ci si in cazul unui grup mai mare, care sufera de metastaze de melanom.
Potrivit lui Steven O’Day, profesor asistent de medicina la Universitatea din California de Sud, conform unui studiu publicat la sfarsitul anului 2013, circa 4 din zece bolnavi, care sunt afectati de melanom si au fost tratati prin imunoterapie, nu au mai manifestat niciun simptom al bolii pentru o perioada de circa 7 ani.
Expertii sustin ca datorita acestei terapii, se poate observa o evolutie importanta impotriva altor tipuri de cancer.
Steven O’Day a precizat ca unul dintre teste a aratat o remisie fara precedent in cazul a doua tinere cu cancer metastazat al colului uterin, dupa o imunoterapie.
Savantii au constatat ca mai mult de 7 din zece forme de cancer uterin sunt provocate de o infectie cu acest virus, in urma contactului sexual. Potrivit lui Steven O’Day, prima bolnava nu a mai prezentat nicio urma a cancerului de peste doi ani, iar a doua, de un an.
Ce progrese au obtinut medicamentele Nivolumab si Yervoy?
O alte cercetare indica eficienta si mai mare a combinarii dintre 2 tipuri de anticorpi, Yervoy si Nivolumab.
Acestia au fost produsi de laboratorul Bristol Meyers Squibbs din SUA si au permis o supravietuire de trei ani si jumatate, in cazul bolnavilor de cancer metastazat.
Yervoi a fost aprobat in anul 2011 de Agentia americana a alimentelor si medicamentelor. El a stat la baza unei imunoterapii care a prelungit cu mult supravietuirea bolnavilor cu melanom avansat, forma cea mai letala a cancerului de piele.
Potrivit expertilor, in cazul Nivolumab, care este o noua clasa de medicamente, aceasta vizeaza alta proteina a celulelor imunitare, denumita PD-1 (Programmed Death receptor).
Nivolumab a demonstrat o mare eficacitate impotriva melanomului, dar si a formelor de cancer avansat al plamanilor si rinichilor.
Testele realizate de experti au indicat faptul ca Nivolumab a diminuat tumorile in cazul a 27% dintre pacientii cu cancer la rinichi si in cazul a 18% dintre pacientii cu cancer pulmonar avansat.