Care sunt plantele pe care nu ar trebui sa le dorim langa noi?0 Comments

Publicat in:
Etichete: azalee, cucuta, leurda, matarguna, salbatic, trestie de zahar

Exista situatii cand trebuie sa te feresti de unele plante, atragatoare si inofensive la prima vedere, in fapt cu otravuri, uneori letale, ascunse in frunze, petale sau radacini.

Iata cateva dintre acestea, cu atat mai mult, cu cat ne stau prin preajma, unele in case, ca si ornament vegetal pentru spatiul ambiental.

Leandru

Leandru

Leandrul

Desi are flori superbe, care-ti iau ochiul, leandrul este o planta insa foarte inselatoare.

Cultivata in gospodarii, creste in tufe mari, atragatoare prin explozia de culoare, tocmai de aceea exista tentatia de a o avea pe langa casa. Mare precautie: sa nu-i atingeti nici macar frunzele, in niciun caz sa nu le mestecati, fie si doar din curiozitate.

Foarte toxice, acestea ataca inima, ingreuneaza circulatia sanguina, provoaca atacuri cerebrale si pot duce chiar la deces. De pilda, in India, s-au inregistrat nenumarate cazuri de sinucideri cu aceasta planta.

Matraguna

Aceasta planta se mai numeste, popular, „cireasa mortii” sau „mura diavolului”. Expertii spun ca atat fructele, cat si frunzele sunt extrem de toxice, cunoscandu-se situatii in care copiii au murit dupa ce au mancat 1-2 fructe.

Aceasta este considerata drept una dintre cele mai otravitoare plante din intreaga Emisfera Vestica.

Consumul fructelor duce la delir, halucinatii, tahicardie, mari dureri de cap, convulsii asemanatoare epilepsiei. Daca nu se primeste la timp antidotul, se poate sfarsi din cauza problemelor de respiratie si a dereglarii ritmului cardiac.

Cucuta

Cucuta creste de obicei pe camp sau la marginea apelor. Otrava se gaseste in radacini, iar ingerarea lichidului cauzeaza pe loc atac cerebral sau chiar moartea.

Marele filozof antic Socrate, dupa condamnarea pentru ca nu a recunoscut zeii cetatii, a fost obligat sa bea cucuta, sfarsind rapid dupa ce a dat pe gat otrava letala.

Azaleea

Este foarte cunoscuta si apreciata in intreaga lume, in special pentru frumusetea florilor care si emana un miros realmente incantator.

Expertii ne anunta ca, desi sunt fascinante florile sale, pe atat de periculoase devin frunzele daca sunt cumva inghitite.

Simptomele intoxicatiei sunt: voma, salivatie in exces, umezirea exagerata a ochilor si nasului, dureri mari abdominale, paralizia mainilor si picioarelor, intr-un final putand interveni coma sau chiar moartea.

Trestia de zahar salbatica

O cunoscuta planta ornamentala de apartament, comercializata in magazinele de profil, dar destul de periculoasa daca punem nu mana, ci gura pe ea, este trestia de zahar salbatica.

O singura frunza poate ucide un copil in mai putin de un minut de la ingurgitare. Pana si doar simplul contact al mainii cu planta provoaca mancarimi severe ale pielii, iar daca sunt atinsi ochii se poate ajunge la orbire.

In antichitate, anumite popoare foloseau sucul provenind din trestia salbatica pentru a unge cu otrava sagetile.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Care sunt plantele pe care nu ar trebui sa le dorim langa noi?

Lasă un răspuns