Inima construita din celulele pacientuluiUn comentariu

Publicat in:
Etichete: 3 d, celule, cercetatori, inima, pacienti, studiu, transplant

O inima umana, creata din celulele pacientului, pentru a-i fi transplantata, ar putea fi realizata cu ajutorul imprimantelor 3D, potrivit savantilor din SUA, care au inceput deja sa testeze acesta tehnologie.

Echipa de cercetatori a Universitatii din Louisville a printat valve cardiace si vene, pornind de la celulele pacientului, a spus biologul celular Stuart Williams, coordonatorul proiectului.

Inima din celulele pacientului

Inima din celulele pacientului

Cercetatorii au testat cu succes pe soareci si alte animale mici transplantarea de vase subtiri de sange.

Stuart Williams considera ca echipa sa de cercetatori va putea printa si asambla o inima completa intr-o perioada cuprinsa intre trei si cinci ani.

Aceasta se va numi „inima bioficiala”, fiind un organ in parte natural, in parte artificial.

Potrivit expertilor, cea mai mare provocare este insa aceea de a face celulele sa functioneze exact ca intr-o inima normala.

Un organ construit din celulele pacientului ar putea rezolva problema incompatibilitatii, cu care se confrunta in prezent bolnavii care trec printr-un transplant de inima primita de la un donator sau care au inima artificiala.

In cazul in care acest proiect se va derula conform planului, Stuart Williams a afirmat ca inima ar putea fi testata pe oameni in mai putin de zece ani.

Primii pacienti care vor putea beneficia de noua tehnologie vor fi aceia al caror organism nu accepta inimile artificiale, inclusiv copiii, care au o cutie toracica prea mica pentru a suporta un transplant de inima artificiala.

Expertii spun ca celulele vor fi purificate intr-un aparat, apoi procesul de printare va incepe pe sectiuni, folosindu-se un model generat pe computer, pentru a construi inima, strat cu strat.

Imprimanta folosita de cercetatorii americani utilizeaza un amestec de gel si celule vii, pentru a realiza treptat forma partilor inimii. In cele din urma, celulele vor creste pentru a forma tesutul cardiac.

Imprimanta 3D foloseste o tehnologie asemanatoare cu imprimanta cu jet de cerneala, fiind dotata cu un ac ce pulverizeaza „materialul” conform unui model predeterminat.

Tehnologia printarii 3D a mai fost utilizata pana acum pentru realizarea unui peroneu sau a unor valve cardiace.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Inima construita din celulele pacientului

Un comentariu

  1. E minunata descoperirea.asteptam cu nerabdare realizarea ei.Dar cea mai inportanta descoperire si absolut urgent necesara e creerea unui mecanism care sa convinca totzi conducatori lumi,ca singura solutie pentru bunastarea intregi lumi a tuturor poapoarelor lumi,dezrmerea totala iar enormele sume care se cheltuesc pentru inarmare sa fie alocate dezvoltari ,nivelului de trai,eradicarea saraciei din toate tarile lumi.
    Aceasta descoperire merita toate premiile NOBELL care ar trebui sa se dea pentru urmatori 100 de ani.

Lasă un răspuns