Motivul pentru care fumatorii sunt dependenti de tigari0 Comments

Publicat in:
Etichete: cauza, dependent, dependenta de tutun, fumat

Oamenii de stiinta au descoperit elementul care diferentiaza un fumator „rezonabil” de unul care aprinde tigara dupa tigara. Acesta ar fi diferenta sta in gene, spun cercetatorilor francezi.

Unii fumatori sunt capabili sa rationeze, reusind sa limiteze consumul de nicotina, pe cand altii, asa-numitii „fumatori inraiti”, par sa fie dependenti de aceasta substanta toxica.

Fumatul si dependenta

Fumatul si dependenta

Savantii din cadrul Insitutului Pasteur, Centrul National Francez de Cercetare Stiintifica (CNRS) si de la Universitatea Pierre et Marie Curie au incercat sa inteleaga elementele fizice care diferentiaza cele doua categorii de fumatori.

Intr-un studiu publicat in revista Molecular Psychiatry, citata de JOL, cercetatorii sugereaza ca respectiva deosebire ar fi de natura genetica.

Expertii spun ca nicotina, atunci cand este inhalata, stimuleaza ceea ce se numeste „circuitul recompensei”, dand starea de bine, de placere, fumatorului, ceea ce il determina sa o consume intr-o cantitate mai mare.

La unii fumatori, pe baza experientelor pe soareci, s-a ajuns la concluzia ca este posibil ca mutatia unei gene sa faca in asa fel incat receptorii nicotinici sa devina mai mult sau mai putin sensibili.

Cercetatorii au descoperit ca gena mutanta modifica in parte functionarea receptorilor nicotinici, pentru a-i face mai putin activi.

In aceasta situatie, expertii spun ca fumatorul trebuie sa consume mai multa nicotina pentru a simti aceeasi placere.

De asemenea, cercetatorii au aratat ca la un fumator purtator de gena mutanta consumul de nicotina este triplu, comparativ cu ceilalti.

Potrivit datelor rezultate in urma efectuarii studiului mentionat, la 35% dintre europeni are loc aceasta mutatie, iar 90% dintre fumatorii inraiti ar fi purtatorii unei astfel de gene.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Motivul pentru care fumatorii sunt dependenti de tigari

Lasă un răspuns