Legatura dintre ceasul biologic si sanatatea ta0 Comments

Publicat in:
Etichete: afectiuni, ceasul biologic, dereglari, descoperiri, sanatate

Organismul uman are propria lui retea de ceasuri biologice, extrem de bine coordonate intre ele.

Aceste ceasuri biologice sunt responsabile de ritmul circadian, si respecta intervalul celor 24 de ore ale zilei terestre.

Potrivit expertilor, ceasurile biologice declanseaza o serie de modificari fizice, mentale si comportamentale care ne influenteaza somnul, secretiile de hormoni, temperatura corpului, senzatia de foame si multe altele.

Ceasul biologic

Ceasul biologic

O dovada a legaturii care exista intre ceasurile biologice si sanatate este rezultatul unor cercetari care au dovedit existenta unor proteine specifice care ajuta la mentinerea ritmurilor biologice si in sincronizare.

Aceasta descoperire poate ajuta in combaterea si tratarea insomniei, a diabetului zaharat si a altor afectiuni.

Exista suspiciunea ca diabetul zaharat, obezitatea si alte tulburari metabolice ar putea fi legate de unele dereglari ale ceasurilor biologice, iar noile descoperiri sprijina acest lucru.

Specialistii sustin ca exista o proteina numita Cryptocrom care controleaza ritmul productiei de glucoza in ficat, sincronizat cu pauza alimentara din timpul noptii si ritmul meselor din cursul zilei.

Aceasta este controlata la randul ei de o molecula proteica numita KL001 care poate incetini ceasul biologic al ficatului, pentru a preveni producerea de glucoza in exces de catre celule hepatice.

In acest sens, oamenii de stiinta considera ca KL001 poate sta la baza unui medicament care sa fie o noua cale de tratament pentru diabet.

De exemplu, tulburarile de somn afecteaza milioane de oameni, iar somnul insuficient este factorul agravant pentru aparitia unor boli cronice, de la hipertensiunea arteriala, la diabet zaharat, depresie si chiar cancer.

Expertii mai spun ca exista o componenta genetica a somnului, iar cercetatorii de la Universitatea Rockefeller au descoperit doua proteine, numite Rca1 si CycA, care sunt esentiale pentru somn.

Daca se manifesta dezechilibre intre acestea rezulta tulburari de somn, somn insuficient si fractionat.

Schimbarile de fus orar dau peste cap aceste ceasuri biologice organismul avand nevoie de timp pentru a se reseta.

Asta pentru ca perceptia creierului uman asupra timpului este complexa. Astfel o deplasare de la vest la est este perceputa ca durand mai mult si asta deoarece creierul foloseste mecanisme moleculare diferite pentru a compensa castigul sau pierderea de timp.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Legatura dintre ceasul biologic si sanatatea ta

Lasă un răspuns