Prima intrebare, pe care si-o pun tinerii care afla ca un nou membru al familiei va avea sa se nasca, este aceea a sexului viitorului lor copil; aceasta problema continua sa-i preocupe tot timpul sarcinii si al nasterii.
Cand soseste „momentul adevarului”, parintii isi manifesta bucuria sau deziluzia la aflarea sexului copilului lor.
In natura exista un echilibru destul de stabil intre numarul nascutilor de sex masculin si al celor de sex feminin, cu o oarecare superioritate numerica favorabila sexului feminin. Dar sa aflam cine este de vina si de ce este asa?
Curiozitatea fireasca de a cunoaste, inca dinainte de nastere, sexul propriului copil se intalneste la aproape toti parintii. Unii, din cauza unor interese sociale sau materiale, doresc cu tot dinadinsul sa aiba mostenitori de sex masculin, care sa le mosteneasca averea, profesia, credinta sau numai numele.
In stadiul actual de dezvoltare a stiintelor medicale, aflarea prenatala a sexului este posibila, foarte apropiata de adevar dar fara certitudine absoluta in unele cazuri.
Cine da sexul copilului?
Cromozomii sexuali sunt cei care determina sexul fatului. Astfel, fiecare celula umana are inscrisa in ea 2 cromozomi sexuali (X si Y), grupati astfel:
- la femeie – ambii cromozomi sunt de tip X
- la barbati – un cromozom este de tip X si celalalt de tip Y
Cromozomii, dupa felul lor de grupare (XX sau XY), stabilesc sexul viitorului copil. Cu alte cuvinte, barbatul este cel care stabileste sexul copilului, insa involuntar.