Sinuciderea0 Comments

Publicat in:
Etichete: medicamente, psihiatrul, sinuciderea, tulburări psihice

Sinuciderea suscită întotdeauna numeroase dezbateri sociale, medicale, religioase, morale şi filosofice. Este un fenomen complex, în care intervin numeroşi fac­tori, care se asociază divers în funcţie de indivizi.

Sinuciderea este un act universal, a cărui frecvenţă variază mult de la o ţară la alta. Psihiatrul se con­fruntă adesea cu suicidul, care este consecinţa a numeroase tul­burări pe care le tratează. Diverse studii arată că majoritatea per­soanelor care se sinucid (în jur de 95%) prezintă o tulburare mintală în momentul recurgerii la acest act.

PROFILUL SINUCIGAŞILOR

Numărul sinuciderilor este mai ridicat la bărbaţi decât la femei (trei bărbaţi la o femeie). In schimb, femeile au mai multe ten­tative de sinucidere decât bărbaţii şi acest procent al tentativelor este de zece ori mai mare decât cel al sinuciderilor „reuşite”. Sinuciderea este mai frecventă la persoane divorţate, mai mică la celibatari şi văduvi, şi chiar mai redusă în rândul cuplurilor.

CONTEXTUL PSIHIATRIC

Căutarea unei tulburări psihice justifică întotdeauna o consul­taţie după o primă tentativă de suicid. De altfel, cea mai mare parte a sinuciderilor rezultă din tulburări mintale care au la ori­gine o depresie, o intoxicaţie alcoolică, o stare schizofrenică, starea de panică sau o personali­tate patologică.

Depresia. Intre 50 şi 80% din sinucideri au la origine o tul­burare de dispoziţie. In jur de 15% din persoanele depresive mor prin sinucidere. Cel mai mare risc se situează în al doilea sau al treilea an după primul episod depresiv. Factorii de risc cei mai importanţi sunt deznă­dejdea, pierderea interesului şi a plăcerii.

Alcoolismul şi toxicomania.

Riscul de sinucidere este multi­plicat cu 30 până la 80% de abuzul de substanţe alcoolice şi toxice (droguri). Aceste com­portamente sunt adesea asociate anxietăţii sau depresiei. Schizofrenia. In jur de 10% din persoanele afectate de schizofrenie mor prin sinucidere. Este vorba mai ales de oameni tineri, care au prezentat tulburări depresive asociate şi care se află în prima perioadă a bolii.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Sinuciderea

Lasă un răspuns