Urologie si Andrologie0 Comments

Publicat in:
Etichete: andrologie, ecografia de prostată, urologie

Urologul este medicul specialist care tratează bolile aparatului urinar masculin şi feminin. Studierea aparatului genital masculin este obiectul unei specializări distincte pe care o fac urologii: andrologia. Sfera de activitate a urologiei se suprapune peste cea a andrologiei în problema afecţiunilor bărbatului (inclusiv în sterilitate):

–   malformaţiile (congenitale sau dobândite) şi bolile aparatului urogenital (prostată, vezicule seminale, testicule, epididim, penis, dar şi rinichi, uretere, vezică urinară, uretră);

–   tulburările hormonale (în principal de secreţie de testosteron);

–   anomalii ale spermei (absenta spermei, absenta spermatozoizilor…).

EXAMINAREA PROSTATEI

Permite depistarea şi urmărirea evoluţiei principalelor boli ale prostatei, care sunt adenomul, cancerul, infecţia (prostatita), abcesul sau chistul.
Tuşeul rectal. Tuşeul (sau tactul) rectal se practică cu indexul acoperit de o mănuşă lubrifiată. El permite palparea prostatei, evaluarea formei, a consistenţei, a simetriei şi uniformităţii şi a volumului ei. Această examinare trebuie făcută regulat, în fiecare an, începând de la vârsta de 50 de ani, pentru depistarea adenomului sau a cancerului de prostată.

Ecografia de prostată. Permite evaluarea foarte exactă a structurii şi a volumului prostatei. Sonda cu emiţătorul de ultrasunete se introduce în rect, ceea ce este neplăcut, dar nedureros şi nu prezintă riscuri. Dacă medicul descoperă o anomalie, el poate cere efectuarea unei biopsii de prostată.

urologieForma­ţiunea neagră din partea supe­rioara este vezica urinară; dedesubt se vede prostata (marcată cu săgeată).
Biopsia de prostată. Permite confirmarea diagnosticului de cancer de prostată. Se efectuează cu ajutorul unui ac de biopsie introdus pe cale rectală sub control ecografic, ceea ce permite prelevarea exact din locul suspect la ecografie. Nu necesită anestezie. Examene biologice. Dozarea ASP (antigen specific prostatic) dă relaţii despre volumul prostatei (un volum mai mare duce la mai multe antigene eliberate în sânge) şi, în caz de hiper-trofie, despre natura canceroasă sau nu a ţesutului prostatic; permite uneori depistarea unui cancer de prostată care nu are încă manifestări clinice.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Urologie si Andrologie

Lasă un răspuns