Infectiile urinare la copii0 Comments

Publicat in:
Etichete: cistită acută, infecţiile urinare, tratamente, urografie

Infecţiile urinare îi afectează şi pe copii. Ele trebuie tratate rapid, pentru ca arsurile din timpul urinării să dispară şi riscul infecţiei care ar putea să afecteze inte­gritatea rinichilor să fie redus la minimum.

La copil, infecţiile urinare sunt de două tipuri. Primul este o sursă de dureri în par­tea de jos a spatelui şi jenea­ză funcţionarea rinichiului: pielonefrita acută. Al doilea provoacă dureri atunci când copilul urinează, dar nu ame­ninţă, practic, niciodată in­tegritatea funcţiilor renale: cistita acută. Foarte frec­vente, ambele infecţii sunt, în general, benigne dacă sunt detectate rapid.

CAUZE

Pielonefrita acută (inflamarea rinichilor) este de cele mai multe ori provocată de un microb, dar poate fi favorizată şi de o anomalie congenitală a sistenmlui urinar. Cistita acută (inflamarea vezicii) este adeseori legată de o maladie care jenează evacuarea urinei.

ANALIZA CITOBACTERIOLOGICĂ A URINEI (UROCULTURA)

Practicată sub microscop, analiza stabileşte numărul de germeni şi de globule albe şi roşii pe mililitru de urină.

O altă cauză a infecţiilor uri­nare este de natură mecanică: copilul în vârstă de 2 sau 3 ani „se ţine“ şi nu se duce la toaletă sau întârzie la maxi­mum respectivul moment. Această atitudine provoacă o umflare a vezicii şi o proastă coordonare a muşchilor (sfinctere) care controlează curgerea urinei.

SIMPTOME INFECTII URINARE

Copilul cu pielonefrită acută elimină adeseori o urină tul­bure şi are arsuri la urinare. Copilul cu cistită acută se duce deseori la toaletă, dar nu elimină decât câteva pică­turi de urină tulbure care semnalează prezenţa puroiu­lui. Este ştiut că sfecla şi anumite medicamente pot colora urina în roşu şi că, în aceste situaţii, nu este vorba de infecţie urinară.

TRATAMENT INFECTII URINARE

Indiferent dacă este vorba despre pielonefrită sau de cistită acută, medicul trebuie să exploreze căile urinare pentru a afla cauzele infec­ţiei. O primă ecografie permite verificarea bunei funcţionări a rinichilor şi îndeosebi absenţa calculilor (corp dur şi pietros). Alte examene radiologice, pre­cum cel al vezicii (cistografie) sau al aparatului uri­nar (urografie intravenoasă), permit depistarea unei even­tuale malformaţii. Aceste examene pot indica o ano­malie, de exemplu reurcarea urinei între vezică şi rinichi (reflux vezico-ureteral).

In funcţie de un asemenea bilanţ, efectuat la spital, sunt alese diferite tratamente. Uneori va fi necesară o inter­venţie chirurgicală pentru a corecta o strâmtorare a căilor urinare (stenoză) sau o proas­tă implantare a ureterului (canal de trecere a urinei de la rinichi la vezică).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Infectiile urinare la copii

Lasă un răspuns