Bypass coronarian – Ce este si care sunt riscurile0 Comments

Publicat in:
Etichete: bypass, bypass coronarian, bypass inima, bypass la inima, operatie bypass

Dr. Rene Favoloro din Argentina a realizat prima grefa de bypass al arterei coronare (CABG) în 1967 la Clinica Cleveland. El a utilizat o vena de la piciorul unui pacient pentru a face un bypass (ocolire) a obstructiei din artera coronara. De atunci, mai multe milioane de operatii de bypass coronarian au fost realizate.

Procedeul este simplu: o vena din piciorul pacientului este preluata pentru a fi inserata în aorta, în locul unde aceasta paraseste inima; celalalt capat al venei este inserat în artera coronara, sub nivelul blocajului. Sangele va curge apoi din aorta, prin grefa venoasa, apoi în artera coronara sub blocaj si apoi spre miocard.

Operatie Bypass

Operatie Bypass

Cand este posibil, chirurgii prefera sa foloseasca artera mamara interna în locul unei grefe venoase pentru a ocoli obstacolul aparut în importanta arteri descendenta anterioara.

Bypass – Indicatii

Chirurgia de bypass a arterei coronare este indicata, de obicei, atunci cand angina nu este înlaturata adecvat de o combinatie de beta-blocant, un nitrat si un blocant de calciu si stilul de viata este considerat inacceptabil de catre pacient sau de catre medicul acestuia.

Scopul principal al interventiei este acela de a înlatura durerea. Maturarea completa a durerii este desigur pe deplin satisfacatoare, acest scop fiind atins la 90% dintre pacienti, în timp ce medicamentos se atinge la mai putin de 50% din pacienti.

Medicamentele scad intensitatea durerii cu aproximativ 60% la aproape 60% din pacientii tratati. Asemenea pacienti pot fi considerati multumiti, iar interventia chirurgicala nu este indicata în cazul lor. In consecinta, aproximativ 20% din pacientii cu angina nu pot fi considerati ca fiind controlati satisfacator.

Jumatate dintre acestia sunt batrani si au boli asociate care contraindica interventia. Deci, aproximativ 10 din fiecare 100 de pacienti cu angina „stabila” sunt recomandati de medic pentru o arteriografie coronara, în vederea unei chirurgii de bypass coronarian. In unele centre chirurgicale, indicatiile sunt mai largi, fiind selectati mai multi pacienti pentru interventia chirurgicala.

Majoritatii pacientilor cu angina instabila ar trebui sa i se ofere alternativa chirurgicala, în lipsa unor contraindicatii majore.

Pacientilor pana la 80 de ani si în unele clinici, chiar peste 80 de ani le este propusa chirurgia.

Cand aceasta operatie este realizata la 100 de pacienti, rezultatele statistice sunt dupa cum urmeaza:

  • Riscul de deces în timpul operatiei sau în primele trei zile dupa operatie este de 1-2%.
  • Aproximativ 10% din pacienti au un infarct în timpul operatiei, desi el nu este spectaculos, iar vindecarea este o regula.
  • Aproximativ 90% sunt complet vindecati pentru doi sau mai multi ani. La sfarsitul celor doi mii, 15-18% din pacienti au o obstructie la nivelul grefei si unii dintre ei acuza reaparitia anginei.
  • In prezent, datorita adaugarii medicatiei de genul aspirinei, se blocheaza mai putine grefe. Dupa 5 ani, aproape 70% din pacienti nu acuza înca dureri, au o viata activa si se bucura pe deplin de viata pe care o duc – o situatie care nu se poate materializa prin folosirea medicamentelor la pacientii cu frecvente episoade de angina.
Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Bypass coronarian – Ce este si care sunt riscurile

Lasă un răspuns