Placa bacteriana si tartrul – Cum si de ce sa eviti formarea placii bacteriene?Un comentariu

Publicat in:


Placa bacteriana – Problemele stomatologice incep adesea cu un inamic subtil, dar omniprezent: placa bacteriana.

Placa bacteriana si tartrul

Placa bacteriana si tartrul

Placa bacteriana – definitie

Placa bacteriana reprezinta o pelicula de bacterii si resturi alimentare, moale, alba sau incolora, localizata la baza dintilor. Indiferent cat de sanatoasa este dantura ta, placa bacteriana se formeaza in mod natural si trebuie indepartata prin periaj corect.

De ce trebuie indepartata placa bacteriana?

Placa bacteriana se formeaza la aproximativ 12 ore de la ultimul periaj? De aceea este esential sa te speli pe dinti de doua ori pe zi si sa ai la indemana ata dentara dupa fiecare masa.

Rata de formare si localizarea placii bacteriene sunt diferite pentru fiecare persoana. Efectul neindepartarii placii bacteriene este universal: daca nu este indepartata, placa bacteriana se transforma in tartru, favorizand aparitia cariilor si producand, in timp, boli gingivale.

Ce este tartrul?

Tartrul reprezinta placa bacteriana ramasa indelung pe dinti, care se transforma intr-o pelicula dura, incolora sau galbui-cenusie. Acesta irita gingiile, le face sa se inflameze si in cele din urma sa se retraga de pe dinti.

Detartrajul

Cand apare tartrul, simplul periaj nu mai este suficient. Doar medicul stomatolog ti-l poate indeparta, prin detartraj. Acesta poate fi facut in doua moduri:

  • cu ajutorul ultrasunetelor (pentru indepartarea tartrului vizibil de pe dinti) si
  • manual (pentru tartrul depus pe suprafetele dentare acoperite de gingie).

In ciuda miturilor, nu trebuie sa-ti fie teama de detartrajul ultrasonic. Acesta nu dauneaza smaltului, actionand doar asupra depozitelor de tartru.

Detartrajul nu este, in sine, o procedura stomatologica dureroasa, insa cauzeaza un oarecare disconfort. Daca ai probleme cu acomodarea la senzatiile din timpul procedurii sau esti dentofobic/a, il poti ruga pe medicul tau dentist sa-ti faca anestezie locala.

Dupa detartraj, medicul tau stomatolog iti va oferi si un periaj profesional, care se face cu paste de dinti profesionale, mult mai puternice decat cele din comert. Aceasta procedura nu inlocuieste insa periajul de acasa, ci doar maximizeaza efectele detartrajului.

Desi nu albeste dintii la propriu, detartrajul va conferi mai multa stralucire zambetului tau? Odata ce tartrul, care are o nuanta alb-galbuie, va fi indepartat, dintii tai chiar vor parea mai albi si vor fi, cu siguranta, mai sanatosi.

Pentru un zambet curat si sanatos, este recomandat sa te programezi la un detartraj si periaj profesional de doua ori pe an. Pentru fumatori, detartrajele sunt indicate o data la trei luni.

Apa de gura

Apa de gura te ajuta la indepartarea placii bacteriene! Foloseste-o cu incredere la 20-30 de minute dupa periaj, clatind timp de un minut. Pe piata exista multe tipuri de apa de gura. Va sfatuim sa intrebati medicul stomatolog care este apa de gura cea mai potrivita pentru dvs.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Placa bacteriana si tartrul – Cum si de ce sa eviti formarea placii bacteriene?

Un comentariu

  1. Foarte bine pus la punct articolul. Bravo! Referitor la periajul dentar, acesta trebuie facut de 2 ori pe zi insa cu mare atentie si printr-o tehnica corecta. Un periaj dentar intempestiv, spre exemplu, poate duce la retractia gingiei sau la traumatizarea papilei interdentare.

Lasă un răspuns