Diabetul gestational – ce este, cum se urmareste si cum se trateaza0 Comments

Publicat in:
Etichete: diabet gestational, diabetul gestational, fat, glucoza, insulina, intoleranta la glucoza, sarcina

Diabetul gestational – definitie si screening

Sarcina, prin modificarile hormonale pe care le induce, realizeaza o stare de rezistenta la insulina. Pentru a mentine normala toleranta la glucoza, organismul trebuie sa aibe capacitatea de a secreta suficienta insulina. Diabetul gestational apare la persoanele care nu pot realiza o crestere suficienta, compensatorie, a secretiei de insulina.

Orice intoleranta la glucoza aparuta pentru prima data in timpul unei sarcini se numeste diabet gestational. Nu este considerat diabet gestational un diabet depistat inaintea sarcinii si nici unul care se mentine dupa nastere.

Diabetul gestational

Diabet gestational

In cea mai mare parte a cazurilor, imediat dupa nastere, dispare si intoleranta la glucoza, revenindu-si la normal. Acest lucru poate fi verificat la 6 saptamani de la nastere, prin testul oral de toleranta la glucoza.

Femeile care au avut diabet gestational si au recuperat toleranta la glucoza au un risc de 50% de a dezvolta in timpul vietii un diabet zaharat de tip II. Pentru a depista diabetul gestational se recomanda o metoda de screening prin efectuarea unui test oral de toleranta la glucoza dupa a 24-a saptamana de sarcina.

Valori a jeun mai mari de 105 mg/dl pot fi asociate cu o crestere a riscului de moarte fetala intrauterina in ultimele 2 luni de sarcina. Totodata, diabetul gestational se asociaza frecvent cu macrosomia fetala, hipoglicemie, hipocalcemie, policitemie, hiperbilirubinemie.

Diabetul gestational – urmarire

Mama si nou-nascutul trebuie urmariti indeaproape, atat postpartum, cat si ulterior periodic. Riscul mamei de a dezvolta diabet gestational la o urmatoare sarcina este foarte crescut. Totodata, dupa nastere, toate femeile cu diabet gestational trebuie sa tina cont de dieta si modul lor de viata. In timpul sarcinii vor trebui sa respecte alimentatia fiziologica, pentru acoperirea nevoilor nutritive atat ale mamei, cat si ale copilului.

Pe de alta parte, trebuie luata in calcul perioada de alaptare, in care mama nu poate avea o restrictie calorica. In cazul in care dieta nu este suficienta pentru normalizarea glicemiei, trebuie pus in discutie tratamentul cu insulina umana. De retinut faptul ca normalizarea glicemiei duce la scaderea riscului de macrosomie fetala.

Se interzice administrarea antidiabeticelor orale, deoarece pot duce la un risc crescut de malformatii si hiperinsulinism fetal.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Diabetul gestational – ce este, cum se urmareste si cum se trateaza

Lasă un răspuns