Totul despre chistul ovarianUn comentariu

Publicat in:
Etichete: cancerul de ovar, chist ovarian, chistul ovarian, despre

Chistul ovarian

Chistul ovarian

Chistul ovarian

Chistul ovarian este o tumora, de cele mai multe ori, benigna. El se poate forma la orice varsta si survine, in principal, la femeia in perioada de activitate genitala (de la pubertate pana la menopauza), respectiv in adolescenta si inainte de menopauza.

Chistul ovarian este constituit dintr-o punga de lichid inconjurata de o membrana, care se formeaza in interiorul ovarului. Rareori, se poate maligniza dand nastere la cancerul de ovar.

Cauzele aparitiei chistului de ovar

In functie de tipul chistului exista mai multe cauze, astfel:

Chistul functional – este forma cea mai frecventa care survine la femeia tanara. El corespunde unui folicul (evolutia normala a unui ovul) care creste anormal si nu mai elibreaza ovulul. Acest tip de chist are tendinta de a se forma in mod regulat la fiecare ciclu.

Chistul organic – este un”chist adevarat„. Se pot distinge mai multe tipuri de chist organic:

– chistul dermoid (care seamana ca structura cu structura pielii);

– chistul seros (plin cu lichid);

– chistul mucoid (cu continut pastos);

– disembrionul (chist care contine embrioni ai dintilor si firelor de par) din viata embrionara.

Chistul secundar unei patologii – este un chist care apare ca urmare a unei endometroze localizate la nivelul ovarului sau a unor tratamente simulante ale ovulatiei utilizate in caz de sterilitate.

Chistul din timpul sarcinii – adesea in timpul primului trimestru al sarcinii se formeaza un chist de corp galben secretand progesteron, hormon necesar mentinerii sarcinii.

Cancerul ovarian – se manifesta prin cresterea in volum a abdomenului, corespunzand unui chist voluminos, un inceput de ascita care poate fi insotit de oboseala si pierderea in greutate.

Simptomele aparitiei chistului ovarian

– dureri pelvine, de o singura parte, simtite adesea in timpul raportului sexual;

– cicluri menstruale neregulate insotite de metoragii (sangerari in afara ciclului);

– cicluri menstruale anormal de lungi;

– vocea devine ragusita si apare o pilozitate abundenta;

– apare o jena la urinare (vezica este comprimata);

– femeia nu poate ramane insarcinata (datorita absentei ovulatiei).

Uneori, chistul ovarian este descoperit din intamplare la un control ginecologic obisnuit sau in cazul unei ecografii.

Chistul ovarian – Complicatii

In caz de chist voluminos, se poate produce o ruptura a acestuia care se manifesta prin durere violenta pe o parte a abdomenului, acompaniata de greata, voma si paloare.

Acest fenomen constituie urgenta si necesita spitalizare pentru operarea chistului rupt. Aceasta complicatie o constituie torsiunea, antrenand durere, voma, infectie cu febra.

Examenul ginecologic precizeaza marimea chistului, mobilitatea sa si caracterul uni sau bilateral.

Ecografia este cel mai bun examen complementar pentru diagnostic.

Ea poate fi realizata pe cale abdominala sau endovaginala. In caz de chist functional, ecografia arata un chist cu lichid, cu pereti fini. Este indicata punctia chistului pentru a analiza lichidul si a determina natura functionala sau organica. Pentru studierea vascularizatiei este indicat un examen Doppler.

Daca ecografia nu este relevanta si se suspecteaza un cancer ovarian atunci este indicata tomografia micului bazin si a abdomenului.

Tratamentul chistului ovarian

Chistul functional dispare, adesea, spontan. Daca nu, se impune tratament medicamentos.

Se prescrie pilula estroprogestativa in doze puternice, pentru a bloca ovulatia. Dupa 2-3 luni se face o noua ecografie pentru a vedea daca a disparut.

Pentru chistul organic nu este indicat tratament daca el nu evolueaza. Daca acesta evolueaza, se extirpa pe cale chrurgicala.

Daca este suspectat un cancer ovarian, se extirpa pe cale chirurgicala prin laparotomie (incizia peretelui abdominal). In timpul operatiei se face analiza anatomo-pataologica pentru a se stabili natura acestuia. Daca se confirma cancer, se extirpa si uterul si trompele uterine iar, apoi, se continua cu tratament chimioterapeutic.

In caz de chist in timpul sarcinii, acesta nu se indeparteaza deoarece el produce progesteron necesar pentru a mentine sarcina.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Totul despre chistul ovarian

Un comentariu

  1. Dya

    disembrionul= chist care contine embrioni ai dintilor si firelor de par) din viata embrionara. Din viata embrionara a cui? a ta? sau a fatului?

Lasă un răspuns