Bacteriile si corpul uman8 comentarii

Publicat in:
Etichete: bacterii, bacteriile, igiena, infectii, legume, sanatate, sapun, virusi

Pentru cei mai multi oameni, bacteriile sunt ceva daunator de care trebuie sa scape cat mai repede cu putinta. Din necunostinta de cauza sau din ignoranta, aceste persoane au impresia ca, din cele peste 2,000 de specii care ne provoaca boli sau neajunsuri, toate sunt periculoase si inutile. Bacteriile ne fertilizeaza solul, ne ajuta in digestie, modificand substantele in vitamine atat de necesare, ne „mananca” gunoiul.

Bacteriile

Bacteriile

Bacteriile – miliarde in jurul nostru

Luati un pumn de pamant de oriunde si veti avea in mana milioane de bacterii.

Bacteriile reprezinta prima forma de viata de pe Pamant si, cu cea mai mare probabilitate, va fi si ultima, rezistand pana aproape cand Soarele va exploda. Bacterii puteti  gasi oriunde, uneori si in locuri inimaginabile, cum ar fi interiorul vulcanilor activi, pe continentul inghetat Antartica, chiar si in abisurile oceanice, la mii de metri sub ape. A scapa de bacterii este o incercare fara sens, pe cat de prosteasca, pe atat de lipsita de succes. Daca inca nu ati aflat, traim in epoca bacteriilor. Deocamdata ele stapanesc lumea prin numarul lor, rata de inmultire extraordinar de mare si capacitatea superioara de a supravietui.

Ce sunt bacteriile?

Bacteriile sunt plante si animale unicelulare, mult mai mici decat oricare dintre celulele corpului uman. Ca sa ne facem o idee: o hematie (celula din componenta sangelui) are ordinul de marime de 5-8 microni (1 milimetru egal 1000 microni). Virusii sunt de 0.05 microni. Un spermatozoid e un urias de 60 de microni. Iar bacteriile sunt de la 0.5 la 1.5 microni.

Ca orice alt animal, bacteriile au nevoie sa manance. Unele se hranesc cu material neorganic, precum gazele. Insa, majoritatea, au nevoie de materie organica sa traiasca, cum ar fi plante ori tesut animal si uman. Alegele albastre-verzi, spre exemplu, avand in componenta lor si clorofila, au nevoie in plus de lumina solara si de apa pentru a supravietui.

Corpul uman si bacteriile

Daca nu stiati inca, corpul uman este in totalitate acoperit cu bacterii, in interior si la exterior. Acest lucru nu este de speriat, ci e chiar imbucurator. Numarul bacteriilor care traiesc in simbioza cu corpul nostru depaseste de 10 ori numarul celulelor din care este alcatuit acesta.

Pielea umana cotine multe specii de bacterii inofensive. S-au instalat nepoftite chiar imediat dupa ce am fost nascuti si s-au dezvoltat intr-o comunitate destul de bine inchegata din timpul copilariei si pana acum.

Tot acest strat de bacterii care salasluieste pe corpul uman traieste in perfecta intelegere cu acesta, fara a fi afectate sau a-l afecta. Totusi, nu sunt foarte primitoare cu bacteriile noi care, nepoftite, doresc sa isi adjudece o parte din domeniu. Astfel, bacteriile nocive, pe care le cunoastem sub denumirea de microbi, vor avea dificultati sa ne atace, mai intai ele trebuind sa lupte cu bacteriile deja instalate acolo, in incercarea de a-si apara teritoriul. O impresie gresita ca putem scapa usor si definitiv de ele este efectuarea unui dus fierbinte. Putem doar sa le diminuam numarul, insa ele nu vor pleca de acolo.

La interior, intregul tract digestiv animal si uman este tapetat cu bacterii. Cu ajutorul substantelor chimice generate de corp, bacteriile descompun alimentele, sintetizeaza vitamine si minerale necesare vietii. Fara ajutorul acestora, nu s-ar putea efectua digestia, iar orice am manca ar deveni inutil, fiind eventual eliminat fara a fi descompus. Astfel se explica si faptul ca bebelusii au o dieta extrem de redusa, la inceput fiind compusa numai din lapte. Tubul lor digestiv nu este inca populat cu un numar variat si suficient de mare de bacterii pentru a facilita alimentatia diversificata. Popularea tubului digestiv cu bacterii este esentiala pentru crearea imunitatii si o dezvoltare armonioasa.

Escaladarea luptei contra bacteriilor

Ca si virusii odata infiltrati in corpul uman, bacteriile declanseaza aparatul imunitar in a-si crea anitcorpi. Fara o expunere normala si consistenta la bacterii, corpul uman ramane incomplet imunizat si va fi in permanenta nepregatit. In ultimii ani, cresterea si diversificarea numarului alergiilor se pare ca este cauzata de mediul aproape steril in care crestem si ne dezvoltam, comparativ cu deceniile sau secolele trecute.

Cu siguranta, este de nedorit ca bacterii periculoase, precum Salmonella (luata din oua), E. coli (din carne infestata cu fecale), Cholera (din apa contaminata) si altele sa ne invadeze organismele. Acestea aduc neajunsuri si probleme digestive, pneumonia si pot chiar ucide. Totusi, curatenia absoluta si mediul steril nu sunt foarte recomandate in viata de zi cu zi. Reclamele la diversi detergenti, sapunuri, agenti de curatare declara o eficienta de 99.9%, deci nu doar curatenie, ci exterminarea microbilor. Dar oare chiar avem nevoie de o asemenea eficienta?

In componenta majoritatii agentilor de curatare si a sapunurilor intra triclosanul, un antibiotic care ucide aproximativ 90% din bacterii acolo unde actioneaza. Acesta este utilizat, de asemenea, in tratarea lenjeriei, in sterilizarea jucariilor, injectat in pasta de dinti. Sapunurile anti-bacteriene ucid cu acelasi procent toate bacteriile, lasand in urma o plicula sterila pe care o vreme bacteriile nu se mai pot dezvolta. Insa, cele 10% din bacteriile neucise vor supravietui, se vor dezvolta, vor capata rezistenta si imunitate la agentul ucigas. Vor deveni mutante. Atunci va trebui inventat un alt agent, mai puternic, mai capabil. Nu este decat primul pas spre escaladare.

Mai mult, spatiul creat in urma exterminarii bacteriilor inofensive poate fi invadat de bacteriile daunatoare care isi vor gasi mediu propice de dezvoltare. Astfel, se ajunge exact la efectul opus celui scontat. O metoda recomandata este utilizarea alcoolului sau a inalbitorilor atunci cand dorim sa obinem mediu cat mai steril. Aceste chimicale curata si se evapora, bacteriile putandu-se iarasi infiltra, dar fara a dezvolta rezistenta.

Recomandat este sa nu abuzam de sapunurile anti-bacteriene, de agentii de curatare super-puternici, sa nu traim permanent intr-un mediu artificial si steril, ci sa facem lucruri de bun simt aflate la indemana tuturor: sa ne spalam pe maini in mod frecvent, sa nu consumam alimente crude sau negatite, sa spalam foarte bine fructele si legumele, sa fierbem apa atunci cand nu suntem siguri de calitatea ei.

Si, desigur, sa ne tratam sub supraveghere medicala atunci cand lucrurile ne scapa de sub control.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Bacteriile si corpul uman