Infectiile oculare0 Comments

Publicat in:
Etichete: infectiile oculare, ochiul, urciorul, zZona oftalmică

Asemenea celorlalte organe ale corpului, ochiul se poate infecta; cu alte cuvinte, bacteriile, virusurile sau paraziţii pot pătrunde în ochi, dând naştere unor simptome care variază în funcţie de agentul infecţios şi de zona afectata.

Sub termenul de infecţii oculare grupăm afecţiuni dintre cele mai variate, începând cu cele întâlnite mai frecvent (precum conjunctivitele) până la cele mai rare (precum infecţii ale corneei provocate de paraziţi), indiferent de zona afectată a ochiului: globul ocular, nervul optic sau aşa-zisele anexe (printre care pleoapa).

Gradul de gravitate a acestor afecţiuni poate varia. Dacă acestea afectează marea majoritate a ţesuturilor şi pleoapele ochiului, vorbim despre panoftalmie.

INFECŢIILE SUPERFICIALE

Infecţiile pleoapelor. Acestea sunt în general orjcletul (infecţie cauzată de o bacterie) şi zona oftai mică (infecţie cauzată de un virus).

Urciorul este un mic furuncul care apare la extremitatea pleoapei; în cele mai multe cazuri este provocat de un stafilococ. Diabeticii, persoanele cu deficienţe imunitare provocate de depresie şi cele care urmează un tratament cu corticosteroizi prezintă o predispoziţie mai accentuată pentru dezvoltarea acestei afecţiuni decât restul populaţiei. Urciorul se tratează prin administrarea unui unguent cu antibiotic.

Zona oftalmică este o infecţie a pleoapelor, însoţită uneori de o inflamaţie a corneei, care devine tulbure, şi a ţesutului conjunctiv, străbătut de mici vase de sânge roşiatice.

TOXOPLASMOZA Şl LEZIUNILE OCULARE

Toxoplasmoza este o boală cauzată de un parazit ce se află în intestinul pisicilor. Este o boală benignă, cu excepţia cazurilor în care afectează femeile însărcinate: copilul riscă să sufere, mai ales în perioada adolescenţei, de toxoplasmoză oculară, o inflamaţie a coroidei şi a retinei, care se poate trata cu succes.

Intr-ucât nu există un vaccin, femeile însărcinate care nu au suferit de toxoplasmoză trebuie să evite orice contact cu pisicile pe perioada sarcinii, să consume carnea gătită foarte bine şi să se spele cu grijă pe mâini după ce intră în contact cu pământul.

Toxoplasmoza dobândită, contractată în afara perioadei de sarcină, nu provoacă leziuni oculare decât în caz de deficienţe imunitare (în principal în caz de SIDA).

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Infectiile oculare

Lasă un răspuns