Optiunile de tratament depind de tipul de tumora si de stadiul in care este descoperita aceasta.
Exista doua tipuri principale ce determina cancerul testicular: semioame si nonsemioame.
Stadializarea este o clasificare ce permite precizarea diseminarii cancerului dincolo de testicule si, daca aceasta este situatia, in ce zone din corp s-a imprastiat.
Stadializarea se face prin diferite tehnici de vizualizare, cum este tomografia computerizata (CT) sau imagistica prin rezonanta magnetica (IRM).
Stadiul 1
Cancerul este limitat la testicule si nu exista nicio dovada care sa sugereze faptul ca s-ar fi raspandit in vreo parte a organismului.
Stadiul 2
Cancerul s-a raspandit in afara testiculului afectat, catre ganglionii limfatici din abdomen.
Stadiul 3
Cancerul s-a raspandit dincolo de testicule si de ganglionii limfatici, in abdomen si a afectat parti din corp aflate la distanta, cum ar fi plamanii sau ficatul.
Recaderile
Daca, dupa ce a fost tratat, cancerul testicular reapare, inseamna ca s-a produs o recadere. Recaderile nu apar intotdeauna in acelasi loc in care a fost tumora initiala. De aceea este important ca pacientii care au avut cancer testicular sa continue sa isi examineze regulat testiculele, adica inclusiv testiculul care nu a fost afectat initial.
Monitorizarea
Dupa ce a fost aplicat tratamentul initial, pacientul este monitorizat, de obicei, de catre medic, la intervale regulate. Aceasta evaluare poate fi continuata lunar timp de un an, dupa care controalele se fac la doua luni si apoi chiar mai putin frecvent.