Spina bifida – Simptomatologie0 Comments

Publicat in:
Etichete: mielomeningocelul, simptomatologie, spina bifida

Spina bifida este un defect congenital al sistemului nervos central. Defectul apare la nivelul tubului neural, o structura fetala ce se dezvolta la inceputul sarcinii si din care mai tarziu se formeaza creierul, maduva spinarii si membranele care le invelesc (membranele meningeale). Exista diferite tipuri de spina bifida, care variaza ca gravitate.

SPINA BIFIDA OCULTA
In spina bifida oculta defectul este ascuns si rareori produce o dizabilitate. Se poate sa apara:
-0 gropita in piele sau un smoc de par la locul defectului vertebral

-sindromul tethered cord – in aceasta situatie se produc aderente intre radacinile nervoase si coloana lombosacrata, care fixeaza structurile nervoase la os si nu permit ascensionarea fiziologica a maduvei spinarii, ceea ce duce la scaderea mobilitatii si afectarea vezicii urinare, in timp.

SPINA BIFIDA CHISTICA
Spina bifida chistica este caracterizata de prezenta unei formatiuni care protruzioneaza, la nivelul spatelui, in portiunea inferioara a coloanei vertebrate.

Meningocelul – acesta reprezinta o forma usoara, in care continutul sacului herniar este format din meninge si lichid cefalorahidian (LCR). Persoanele care au meningocel, sufera, de obicei, de dizabilitati minore, daca maduva spinarii nu este lezata si daca nervii spinali functioneaza normal.

Mielomeningocelul – hernie ce contine meningele, LCR si maduva spinala. Exista in acest caz un grad de paralizie si pierderea sensibilitatii mai jos de locul leziunii. Mai apare si pierderea controlului vezicii urinare si a colonului, cu incontinenta.

CRANIUM BIFIDA
In aceasta situatie nu se dezvolta corect oasele craniului. Acest defect se poate manifesta prin:

Encefalocel – o formatiune saciforma ce contine tesut conjunctiv, LCR si, uneori, tesut cerebral.
Anencefalia – lipsa tesutului cerebral; fatul poate muri in uter sau la scurt timp dupa nastere.

HIDROCEFALIA
Majoritatea copiilor cu spina bifida au si hidrocefalie, in care apare exces de LCR la nivelul creierului. Aceasta poate duce la:

-Marirea capului
-Leziuni la nivelul creierului -care duce la probleme de invatare.

Cititi si despre Spina bifida diagnostic!

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Spina bifida – Simptomatologie

Lasă un răspuns