Zona zoster (herpes-zoster) – boala dermatologicaUn comentariu

Publicat in:
Etichete: dureri, herpes zoster, torace, vezicule, zona zoster

Zona zoster

Zona zoster

Zona zoster

Este o boala dermatologica cauzata de reactivarea virusului herpes zoster (virusul varicelo-zosterian), care se caracterizeaza prin aparitia unei eruptii cutanate dureroase, deobicei acoperita cu vezicule (leziune tegumentara de mici dimensiuni, plina cu lichid). Termenul de zona zoster este derivat din latina cu sensul de centura, ceea ce reflecta distributia eruptiei cutanate sub forma unei benzi. Aceasta banda este de obicei numai pe o parte a corpului si reprezinta un dermatom – teritoriul cutanat inervat de fibrele senzitive ale unui singur nerv spinal.

Dupa vindecarea infectiei primare cu virusul varicelo-zosterian (varicela), virusul ramane in stare latenta in ganglionii nervosi timp de mai multi ani. Odata cu inaintarea in varsta, sau datorita unei boli, sistemul imunitar isi pierde capacitatea de controlare a virusului, care este reactivat.

La unele persoane, zona zoster (sau herpes zoster) provoaca dureri ce persista luni sau ani dupa vindecarea eruptiei.
Zona zoster afecteaza cel mai adesea toracele, dar pot fi observate si pe spate, fese, ceafa si uneori fata si scalp. O singura parte sau o portiune a unui membru este afectata.

Lichidul din interiorul veziculelor cutanate contine particule virale. Pacientii cu zona zoster trebuie sa evite contactul fizic cu persoanele care nu au avut varicela si in cazul carora infectia ar putea antrena consecinte grave – cum este cazul femeilor insarcinate (infectia poate fi periculoasa pentru fat), persoanelor imunodeprimate si nou-nascutilor.

Zona zoster – Etape


Prodromul
(inainte de aparitia eruptiei)
– durere, senzatie de arsura, prurit, tiuituri in ureche, amorteala in zona afectata, toate acestea apar cu cateva zile inainte de aparitia eruptiei; disconfortul apare pe o singura parte a corpului, mai frecvent pe piept sau pe spate, dar poate apare si pe abdomen, pe cap, fata, gat, pe o mana sau pe un picior

– simptome asemanatoare cu cele ale gripei (de obicei fara febra): frisoane, dureri de stomac sau diaree; acestea pot apare chiar inainte sau in timpul aparitiei eruptiei- poate apare inflamatia si sensibilitatea nodulilor limfatici.

Etapa activa
(apare eruptia cu vezicule)
– apare o eruptie ce consta in vezicule mici umplute cu lichid, aparute pe o zona rosie de o singura parte a corpului; fluidul din vezicule este clar la inceput dar poate deveni tulbure in 3 sau 4 zile- eruptia poate apare pe frunte, pe obraz, nas si in jurul unui ochi (herpes zoster oftalmic); aceasta poate afecta vederea daca pacientul nu primeste tratament prompt
– durerea extrema, descrisa ca „ace infipte in piele” poate acompania eruptia – veziculele se pot sparge, lichidul se prelinge si crusta apare in 5 zile; vindecarea completa are loc in 2-4 saptamani dar pot ramane cateva cicatrici.

Nevralgia postherpetica
(etapa de durere cronica)
Este cea mai comuna complicatie a zonei zoster. Dureaza cel putin 30 zile si continua luni de zile sau chiar ani; simptomele sunt:

– senzatie de arsura, durere intepatoare in zona afectata in cazul eruptiei recente
– durere persistenta care poate dura ani
– sensibilitate extrema la atingere
– durerea asociata cu nevralgia postherpetica afecteaza cel mai des fruntea sau pieptul si face dificila alimentarea, somnul si activitatea zilnica a pacientului. De asemenea poate duce la depresie.

Zona zoster poate fi confundata cu alte boli cu simptome asemanatoare (eruptie si durere). Astfel de boli sunt: infectia cu herpes simplex sau apendicita.

Tratament zona zoster

Consultarea unui medic imediat dupa aparitia simptomelor caracteristice pentru zona zoster este obligatorie. Cu cat tratamentul este instituit mai precoce, cu atat eficienta sa creste.

Antiviralele (aciclovir, famciclovir sau vidarabina) – medicamente ce inactiveaza virusul. Antiviralele sunt bine tolerate si prezinta putine efecte secundare. Tratamentul cu antivirale orale accelereaza vindecarea, reduce severitatea si durata eruptiei acute, incidenta nevralgiei post-herpetice si rata complicatiilor severe la pacientii imunocompromisi si gravide.

Tratamentul trebuie instituit cat mai curand posibil si isi pierde din eficienta daca este luat dupa 72 ore de la aparitia leziunilor cutanate.

Se poate administra interferon pentru intarirea sistemului imunitar sau corticosteroizi pentru a impiedica formarea de noi vezicule si pentru a diminua durerea.

Analgezicele si antiinflamatoarele non-steroidiene (ibuprofen) pot fi eficiente in combaterea durerilor usoare sau moderate. Nevralgia post-herpetica poate necesita, pe langa utilizarea analgezicelor clasice, tratamente pe baza de antidepresive triciclice si analgezice opioide.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Zona zoster (herpes-zoster) – boala dermatologica

Un comentariu

  1. Buna,am avut si eu si varicela si zona-zoster. Intrebarea mea este daca o mai pot face daca am avut-o? Imi puteti da un raspuns? Multumesc

Lasă un răspuns