Angiografie si Rmn0 Comments

Publicat in:
Etichete: angiografie, rezonantă magnetică, rezonanţa magnetică nucleară, RMN

Angiografia cu substracţie digitală este o tehnică imagistică invazivă care necesită uneori internarea în spital peste noapte.
DSA se realizează prin introducerea unui tub îngust (cateter) în artera femurală, la nivelul zonei inghinale. Cateterul este împins în sus de-a lungul vasului sanguin până ajunge în artera principală a organismului – aorta. In acest moment, se introduce un cateter mult mai lung (denumit „headhunter”) în arterele gâtului, care se distribuie la creier.


Se injectează în vase o substanţă de contrast iodată şi se efectuează o serie de radiografii succesive. Oasele din fundalul imaginii se pot înlătura apoi pe cale electronică, pentru a se putea obţine astfel un contur clar al vaselor de sânge.
DSA este tehnica ideală pentru diagnosticarea anomaliilor vasculare dar prezintă un mic risc (mai puţin de 1 la 100) de a provoca un accident vascular cerebral.

TEHNICI MAI NOI

De-a lungul timpului s-au dezvoltat tehnici imagistice mai moderne, cu caracter neinvaziv. Rezonanţa magnetică nucleară sau (RMN) utilizează un câmp magnetic puternic pentru a genera o serie de imagini detaliate ale corpului.

Angiografia prin rezonanţă magnetică (RMA) utilizează aceeaşi tehnică în scopul depistării fluxului sanguin din vase, după care poate genera o imagine a vaselor sanguine. Prin imagistica de curgere rapidă (fast flow) se obţine imaginea RMA a arterelor; tehnica de curgere lentă (slow flow) se aplică pentru explorarea venelor.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Angiografie si Rmn

Lasă un răspuns