Hematologie0 Comments

Publicat in:
Etichete: celulelor sangvine, diagnosticul de leucemie, hematologie

Studiul sângelui şi al ţesuturilor hematoformatoare poate aduce multe date referitoare la organismul uman şi la bolile şi tulburările de care suferă acesta. Acesta este obiectul de studiu al ramurii medicale cunoscute sub denumirea de hematologie.

Hematologia este o ramură a patologiei care studiază celulele sangvine (elemente figurate), măduva spinării şi sistemul limfatic, precum şi componentele plasmatice implicate în funcţionarea si reglarea lor. Are legături cu disciplinele de fiziopatologie. microbiologic şi histopatologe. în sistemul medical românesc există o conlucrare strânsă între medicii hema-tologi care sunt implicaţi în aspectele clinice şi medicii de laborator, care se ocupă de aspectele para-clinice ale hematologiei.

Laboratoarele standard furnizează analize hematologice de rutină, cum ar fi:
– hemoleucograma completă;
– teste de coagulare;
Serviciile mai mari oferă analize mult mai complexe şi anume:
– teste citogenetice (analiză cromozomială),
– recoltarea şi conservarea crio genică a celulelor sangvine şi a celor provenite din măduva osoasă,
– diagnosticul sindroamelor hemoragipare şi a tulburărilor de coagulare.

Multe din tulburările hematologice sunt consecinţa altor boli şi tratamente care afectează funcţionarea celulelor sangvine, aşa cum este cazul chimioterapiei.

De asemenea, multe din afecţiunile hematologice sunt descoperite întâmplător, la analize uzuale – de exemplu diagnosticul de leucemie poate fi suspicionat pe baza rezultatului unei hemoleucograme de rutină efectuate într-un context infecţios. mai degrabă decât ca ‘ezultat al solicitării exprese a medicului de familie.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Hematologie

Lasă un răspuns