Apendicita cronica0 Comments

Publicat in:
Etichete: Apendicita cronica, apendicita cronica simptome, definitie, simptome apendicita cronica, Tratament

Apendicita cronica reprezinta o inflamatie cu caracter cronic a apendicelui.

Apendicita cronica are mai mult influente clinice decat anatomopatologice. Totodata, ea poate determina tulburari functionale la nivelul organelor invecinate si chiar la distanta, tulburari care dispar dupa inlaturarea chirurgicala a apendicelui (apendicectomie). In evolutia sa, inflamatia cronica a apendicelui determina leziuni retractile ale mezoapendicelui care modifica morfologia acestuia, a bazei cecului si ileonului terminal.

Apendicita cronica

Apendicita cronica

Apendicita cronica – Examenul clinic

Simptome subiective

Simptomele subiective ale apendicitei cronice sunt polimorfe. Ceea ce atrage atentia medicului asupra suferintei apendiculare este durerea in fosa iliaca dreapta. Durerea in fosa iliaca dreapta are semnificatie de suferinta apendiculara atunci cand este insotita de:

– greturi
– flatulenta postprandiala (dupa masa)
– constipatie
– inapetenta (lipsa senzatiei de foame)

De cele mai multe ori, simptomele apendicitei cronice mimeaza suferinta organelor din vecinatate sau a unor organe la distanta: celecistita, gastrita, anexita, colita, colica ureterala, cistita, verminoza intestinala. Datorita acestei variabilitati de manifestare, diagnosticul de apendicita cronica este, in primul rand, un diagnostic diferential, de excludere a suferintei organelor de vecinatate.

Examenul obiectiv in cazul apendicitei cronice

Palparea abdomenului in fosa iliaca dreapta provoaca dureri in punctele specifice. Prezenta durerii provocate in punctele apendiculare constituie semnul major in stabilirea diagnosticului de apendicita cronica.

Apendicita cronica – Investigatii paraclinice

– Examenul radiologic
– Examenele biologice
– Alte examinari

Examenul radiologic
Tranzitul baritat gastrointestinal (proba cu Bariu) are indicatie de exceptie in stabilirea diagnosticului de apendicita cronica. Semnele radiologice ale apendicitei cronice sunt: sedimentarea Bariului la nivelul cecului, lipsa de injectare a apendicelui, durere in fosa iliaca dreapta in timpul examenului radiologic datorat presiunii ingestiei de Bariu.

Examenul radiologic sau proba Czeppa este indicat atunci cand se banuieste un apendice ectopic (situat intr-o alta „locatie”) sau un situs inversus (organele sunt asezate invers fata de pozitia normala, cele din dreapta fiind situate in stanga si invers).

Examenele biologice
Examenele biologice nu aduc date semnificative pentru diagnostic insa sunt necesare pentru diagnosticul diferential: sedimentul urinei – pentru excluderea unei afectiuni renale; examenul coproparazitologic – pentru excluderea unui verminoze.

Alte examinari
Se recomanda examenul ginecologic pentru excluderea unei suferinte anexiale.

Tratamentul apendicitei cronice

Chirurgical.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Apendicita cronica

Lasă un răspuns