Uter – Structura uterului, vascularizatia uterului, limfaticele si inervatia0 Comments

Publicat in:
Etichete: inervatia, inervatie, limfaticele, structura, uter, uterul, vascularizatia

Uter – Structura uterului, vascularizatia uterului, limfaticele si inervatia

Uter

Uter

Uter – Structura uterului
Uter – Vascularizatia uterului
Uter – Limfaticele
Uter – Inervatia uterului

Uter – Structura uterului

StructuraUterul are in grosimea peretelui sau:

seroasa peritoneala;

miometru (tunica musculara) – are in compozitie trei straturi de fibre musculare netede, dintre care cel mai gros e cel mijlociu, plexiform, sub forma unei retele musculare, in ochiurile careia se gasesc vase sangvine;

endometru (mucoasa uterina) – formata din epiteliu cilindric simplu si chorion; se descuameaza in timpul fiecarei menstruatii.

Vascularizatia uterului

Artera uterina, ram al arterei iliace interne, se desprinde pe peretele lateral al pelvisului, unde contribuie la delimitarea fosetei ovariene Krause. Apoi are un traiect transversal dinspre lateral spre medial, prin tesutul conjunctiv din baza ligamentelor largi.

La jumatatea distantei dintre colul uterin si peretele lateral al pelvisului se incruciseaza cu ureterul (raport necessary in histerectomii).

Ajunge apoi la marginea laterala a uterului, de-a lungul caruia urca. Pe masura ce urca, din ea se desprind si pe fata anterioara si pe cea posterioara arterele radiare drepte, care se opresc la jumatatea uterului (nu se anastomozeaza cu cele de pe partea opusa). Din aceste artere se desprind ramuri ce patrund in profunzimea miometrului si apoi in mucoasa. Ramurile penetrante in miometru si endometru determina modificarile de ciclu ovarian.

Venele formeaza plexul venos uterin, ce se gaseste in raport cu marginea laterala a uterului si cu plexul nervos uterin, care inconjura artera uterina.
Plexul venos uterin se varsa in vena iliaca interna.

Limfaticele

Limfaticele de la nivelul fundului uterului si de la doua treimi superioare ale corpului uterin dreneaza in ganglionii lombari (lateroaortici).

Cele de la nivelul treimii inferioare a corpului si colului uterin dreneaza:

– cele posterioare – in ganglionii sacrali si rectali;

– cele laterale si posterioare – in ganglionii iliaci interni;

– cele laterale – in ganglionii iliaci externi, toate drenand in ganglionii lombari.

Inervatia

Inervatia uterului este asigurata de fibre simpatice si parasimpatice care formeaza plexul nervos uterin. Acesta provine din plexul hipogastric inferior (pelvic) si inconjura artera uterina.

Fibrele simpatice au originea in nucleul intermediolateral T11-T12 pana la L1-L3, de unde fibrele preganglionare fac sinapsa in ganglionul mezenteric inferior, iar fibrele postganglionare intra in alcatuirea plexului nervos uterin.

Fibrele parasimpatice au originea in maduva sacrata (S2-S4), iau calea nervilor splanhnici pelvini si a plexului hipogastric inferior, fac sinapsa in microganglionii paracervicali sau microganglionii intramurali. Fibrele postganglionare sunt scurte si se distribuie muscularei si glandelor mucoasei uterine.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Uter – Structura uterului, vascularizatia uterului, limfaticele si inervatia

Lasă un răspuns