Histerosalpingografie – pregatirea bolnavei2 comentarii

Publicat in:
Etichete: analiza histerosalpingografie, cum se face histerosalpingografia, cum se face o histerosalpingografie, histerosalpingografia, histerosalpingografie

Pregatirea bolnavei pentru histerosalpingografie

Histerosalpingografie – Momentul cel mai favorabil pentru executarea histerosalpingografiei (HSG) il constituie prima jumatate a ciclului menstrual, adica faza foliculinica, pentru a evita obtinerea de imagini false la nivelul uterului sau obstructia tubara falsa prin hiperplazia mucoasei utero – tubare.

Histerosalpingografia va fi executata de preferinta intre ziua a opta si a doisprezecea a ciclului, incepand numaratoarea cu prima zi de menstruatie. In cazuri speciale, cum ar fi stabilirea diagnosticului de beanta cervico – istmica, se recomanda executarea HSG in faza luteinica, adica in ziua a 23 a – a 24 a a ciclului, moment cand, in mod normal, exista o strictura a regiunii istmice. In caz de beanta a acestei regiuni, in acest moment, anomalia devine net caracteristica.

Sunt necesare cateva examene de laborator, al caror rezultat trebuie sa fie cuprins in limitele normalului. Se vor face VSH, leucograma, examenul secretiei vaginale (prezenta Trichomonas-ului contraindica examenul histerosalpingografie). Este absolut necesar sa se faca bolnavei un examen medical general (anumite maladii contraindica o histerosalpingografie), precum si un examen local ginecologic, pentru stabilirea pozitiei uterului si depistarea unor eventuale inflamatii metroanexiale acute sau subacute, care ar contraindica HSG.

Sunt necesare o serie de masuri care sa asigure desfasurarea, in conditii optime, a acestui examen, cat si obtinerea unor rezultate radiologice de calitate, care sa poata fi de un real ajutor tehnicianului.

Astfel, se recomanda:

  • executarea HSG sub protectie de antibiotice si, cu 2 zile inaintea examenului, se recomanda la bolnavele anxioase administrarea de calmante si antispastice;
  • in ziua examenului, se va face o spalatura vaginala antiseptica;
  • golirea vezicii urinare inainte de inceperea examenului;
  • injectarea unui antispastic (Papaverina) sau introducerea unui supozitor (Lizadon) cu jumatate de ora inainte de examen.

Examenul HSG se va face “pe stomacul gol”, pentru a evita voma reflexa.

Este obligatorie cercetarea tolerantei fata de iod.

Inainte de a se trece la executarea histerosalpingografiei (HSG), trebuie sa se tina seama ca acest act este similar unei mici interventii chirurgicale si deci trebuie luate toate masurile de asepsie pentru a se evita orice infectie.

Dupa terminarea examenului, bolnava va pastra un repaus absolut de 30 de minute;  daca examenul se face ambulatoriu, este recomandabil ca transportarea sa se faca cu un vehicul.

De asemenea, se recomanda bolnavelor sa pastreze un repaus sexual de 3 zile de la inceperea examenului HSG. La bolnavele care au acuzat dureri in timpul injectarii substantei de contrast si care au frisoane si febra spre seara, se pune problema unei redesteptari a proceselor infectioase cronice. In aceste cazuri, se recomanda administrarea de antibiotice si repaus la pat, timp de cateva zile.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Histerosalpingografie – pregatirea bolnavei

2 comentarii

  1. adriana zaharia

    Cum anume se face, unde se face injectia si dak e dureros acest proces, ca am inteles ca e ffff dureros. Cu multumiri, o zi frumoasa, la revedere.

Lasă un răspuns