Uter – Raporturile uteruluiUn comentariu

Publicat in:
Etichete: coarnele uterului, despre uter, fatale uterului, fete uter, marginile uterului, uter

Uter – Raporturile uterului

Uter – Fata posterioara
Uter – Fundul uterin
Uter – Fata anterioara
Uter – Coarnele uterului
Uter – Marginile laterale ale uterului

Uter – Fata posterioara

Fata posterioara (intestinala) a corpului si colului uterin este acoperita de peritoneu pelvin visceral. Acest peritoneu se reflecta la nivelul fundului de sac Douglas, care poate fi explorat prin palpare, tuseu vaginal sau rectal, punctie cu scop evacuator, explorator sau diagnostic. Daca rectul coboara, in fundul de sac Douglas coboara anse intestinale si colonul sigmoid.

Uter – Fundul uterin

Fundul uterin este acoperit de peritoneu visceral pelvin si se gaseste in raport cu anse ileale si colonul stang.

Uter – Fata anterioara

Fata anterioara a uterului este si ea acoperita de peritoneu visceral pelvin. Fata anterioara a colului uterin nu e acoperita de peritoneu. Peritoneul de pe fata anterioara a corpului se reflecta pe fata posterioara si inferioara a vezicii urinare si formeaza recesul vezico-uterin, prin intermediul caruia uterul vine in raport cu vezica urinara. Prin intermediul septului vezico-uterin, colul vine in raport cu vezica urinara.

Uter – Coarnele uterului

Coarnele uterului (unghiurile laterale) se formeaza la intalnirea marginilor laterale cu fundul uterin si, la nivelul lor, se implanteaza dinspre anterior spre posterior:

– ligamentele rotunde ale uterului;

– tuba uterina;

– ligamentul propriu al ovarului.

Uter – Marginile laterale ale uterului

Marginile laterale ale uterului vin in raport cu tesut conjunctiv, care se gaseste intre foitele ligamentelor largi ale uterului. Deci, peritoneul ce inveleste fetele corpului uterin se continua la marginile laterale ale uterului sub forma a doua foite peritoneale, care formeaza ligamentele largi ale uterului, care se intind pana la peretii laterali ai pelvisului. In tesutul conjunctiv dintre foitele ligamentului larg, langa marginile laterale ale uterului, se gaseste artera uterina. Lateral de colul uterin se incruciseaza artera uterina
cu ureterul, incrucisare care are loc la jumatatea distantei dintre colul uterin si peretele lateral al pelvisului.

Aceasta incrucisare are loc in baza ligamentelor largi. Portiunea intravaginala a colului uterin are orificiul uterin extern,
care este examinat prin tuseu vaginal, examen cu valve si colposcopie. Orificiul uterin extern este punctiform la nulipare si are forma de fanta transversala la multipare, fanta care are o buza anterioara si una posterioara.

La multipare, acest orificiu uneori e neregulet, cicatricial, consecutiv unor travalii laborioase, cu leziuni ale colului uterin.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Uter – Raporturile uterului

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns