Aparatul reproducator feminin0 Comments

Publicat in:
Etichete: aparatul genital feminin, aparatul reproducator femeie, aparatul reproducător feminin, sistemul reproducator, sistemul reproducator feminin

Aparatul reproducator feminin

Aparatul reproducator feminin

Aparatul reproducator feminin – Definitie

Aparatul reproducator feminin este format dintr-o parte externa – vulva – si un grup de organe interne, localizate in pelvis: vaginul, uterul, trompele uterine si ovarele.

Aparatul reproducator feminin – Componente

Aparatul reproducator feminin contine ovarele. Ovarele sunt glandele sexuale ale femeii si determina caracterele sexuale primare. In ovare se produc ovulele. Ele mai indeplinesc un rol important, acela de glande endocrine, prin secretia hormonilor sexuali.

Aparatul reproducator feminin contine trompele uterine. Tubele sau trompele uterine sunt doua conducte musculo-membranoase, care se intind de la coarnele uterine pana la ovare.Multi compara tuba cu o trompeta, de unde si numele de tuba (tuba lui Fallopio). In clinica se utilizeaza adesea termenul de salpinge (de la grecescul salpinx = tuba), astfel incat inflamatia tubei se numeste salpingita.

Aparatul reproducator feminin contine uterul. Uterul este un organ musculos, cavitar, in care se dezvolta oul. La sfarsitul sarcinii el expulzeaza fatul si anexele lui. Este un organ median nepereche.

Aparatul reproducator feminin contine perineul. Perineul reprezinta totalitatea partilor moi care inchid stramtoarea inferioara a pelvisului. Are aceeasi structura generala ca si la sexul masculin, dar, datorita relatiei sale cu organele genitale, prezinta unele particularitati.
La sexul feminin se lucreaza cu doi termeni: perineul anatomic si perineul obstetrical.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Aparatul reproducator feminin

Lasă un răspuns