Oasele metatarsiene şi falangeleUn comentariu

Publicat in:
Etichete: falangele, oase lungi, oasele falangele, oasele metatarsiene

Metatarsienele şi falangele degetelor de la picioare sunt oase lungi în miniatură, alcătuite dintr-o diafiză şi două epifize, distală şi proximală.

La fel ca şi în cazul mâinii, care are în alcătuire cinci metacarpiene, la nivelul piciorului sunt cinci oase metatarsiene. Deşi metatarsienele, luate în parte, seamănă oarecum cu metacarpienele ca structură, din punct de vedere al poziţionării sunt diferite. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că degetul mare al piciorului (halucele) este poziţionat pe acelaşi plan cu restul degetelor şi nu este opozabil, precum policele.

METATARSIENELE

Fiecare metatarsian are un corp diafizar lung, care are două capete epifizare, baza şi capătul. Bazele metatarsienelor se articulează cu oasele tarsului în partea de mijloc a piciorului. Capetele se articulează cu falangele degetelor corespunzătoare.

Metatarsienele sunt numerotate de la 1 la 5, pornind din poziţia medială, în care se găseşte halucele. Primul metatarsian este mai scurt şi mai masiv decât restul. El se articulează cu prima falangă a halucelui.

FALANGELE

Falangele degetelor de la picioare seamănă cu cele ale degetelor de la mâini. Piciorul are U falange, degetul mare (halucele) având doar două, în timp ce restul degetelor au câte trei.

Baza primei falange a fiecărui deget se articulează cu capul osului metatarsian corespunzător. Falangele halucelui sunt mai groase decât cele ale restului degetelor de la picioare.

Author: Corpul Uman
GoogleLink-uri Sponsorizate

Oasele metatarsiene şi falangele

Un comentariu

  1. alexandra

    foarte detaliat ,imi place :X sper sa devin un doctor bun 

Lasă un răspuns