ENCICLOPEDIA MEDICALĂ0 Comments

Publicat in:
Etichete: reticul, reticulocit, reticuloza

RETICULOCIT.Celulă sanguină imatură din seria eritrocitară (a globulelor roşii]. In sânge este prezent un număr mic de reticulocite, deoarece ele sunt cantonate în măduva osoasă. Cu toate acestea, numărul lor poate creşte semnificativ în cazulîn care procesul de formare a globulelor roşii se desfăşoară într-un ritm accelerat, aşa cum se întâmplă în cazul unei hemoragii (pierderi de sânge] importante.
RETICULOCITOZĂ.Creşterea numărului de reticulocite din sânge ca urmare a intensificării producerii lor în măduva osoasă. Acest proces are loc ca răspuns la anemie, hipoxie (deficitul de oxigen la nivelul ţesuturilor) sau eritropoeza (producerea globulelor roşii] ineficientă.
RETICULOENDOTELIOZĂ.Tulburare manifestată prin proliferarea celulelor sistemului retícula endotelial. Ea afectează oasele scheletului, craniul si diferite organe, care se măresc pentru a compensa intensificarea activităţii celulare.
RETICULOZĂ.Proliferare anormală a celulelor sistemului imunitar sau a celor din ganglionii limfatici. Reticuloza poate să apară în cadrul unor boli, cum ar fi boala Hodgkin şi limfo-mul Burkitt (tumoră malignă a sistemului limfatic).

RETICUL.Formaţiune anatomică cu aspect de reţea, de exemplu o reţea formată din tubi sau din vase de sânge. Reticulul endoplasmatic, de exemplu, se găseşte în citoplasma celulară şi are structură tubulară. El este important în sinteza proteinelor.
RETINACULUM.Bandă de ţesut îngroşat, ce menţine ţesuturile laolaltă. De exemplu, retinaculum flexorilor, care se găseşte la nivelul piciorului, leagă musculatura profundă de zona centrală a gleznei şi ţine tendoanele în poziţie.
RETINĂ.Zona situată cel mai profund, dintre cele trei straturi ce căptuşesc globul ocular. Partea internă a retinei este alcătuită din terminaţii nervoase bogate şi celule cu conuri şi bastonaşe, sensibile la lumină. Partea externă este reprezentată de un strat bogat în pigment, care împiedică trecerea luminii.
RETINITĂ.Inflamaţie a retinei. Această afecţiune apare frecvent odată cu inflamarea tractului uveal (coroida, corpii ciliari şi irisul).
RETINITĂ PIGMENTARĂ.Degenerare lentă şi progresivă a retinei. Boala afectează celulele cu bastonaşe, ceea ce duce la afectarea vederii nocturne. Simptomatologia începe să se manifeste în jurul vârstei de 10 ani, cu semne caracteristice de pigmentare retiniana şi un aspect galben ceruit al vaselor de sânge.

RETINOSCOP.Un instrument de măsurare a puterii lentilelor de ochelari necesară pentru a corecta erorile de refracţie ale ochiului. Examinatorul poate depista astigmatis-mul şi miopia sau hipermetropia şi poate calcula gradul de afectare a vederii.
RETRACTIA CHEAGULUI (DE SÂNGE) (SINEREZĂ)
Contracţia unui cheag de sânge care se produce în mod gradat, după ce a avut loc procesul iniţial de coagulare. în timp, această micşorare duce la formarea unei mase de consistenţă fermă, prin care se realizează sigilarea (astuparea] vasului sanguin lezat.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

ENCICLOPEDIA MEDICALĂ

Lasă un răspuns