Melanomul0 Comments

Publicat in:
Etichete: alunita, alunitele, boli de piele, cancer, cancer de piele, melanomul, ultraviolete

Melanomul, sau melanomul malign, este o forma rara de cancer de piele.El se poate raspandi rapid si este fatal daca nu este tratat prompt.

Melanocitele

Melanomul malign este cauzat de proliferarea anormala a melanocitelor – celule specializate, care produc un pigment inchis la culoare, numit melanina, care are sopul de a proteja pielea de efectele radiatilor ultraviolete.

Micile ingramadiri de melanocite formeaza „alunitele„, ce apar in copilarie si adolescenta. Melanomul malign se poate dezvolta din una dintre acestea sau pe pielea normala.Trebuie consultat medicul ori de cate ori  o alunita :

Isi modifica marimea;

Capata margini neregulate;

Isi modifica pigmentarea;

Sangereaza, devine pruriginoasa sau prezinta infiltratii.

Alte zone

In situatii mai putin obisnuite melanoamele pot sa apara la nivelul ochiului, fie in iris, fie la nivelul coroidei.Melanoamele mai pot sa apara sub patul unghial, in nas sau pe mucoasa organelor interne, cum ar fi esofagul.Simptomatologia este in functie de organul implicat si include dificultati de deglutitie, sangerari din nas sau tulburari ale vederii.

Tipuri

Sunt patru tipuri principale de melanom malign:

1.Tipul superficial extensiv; acesta este responsabil de 70% dintre cazurile de melanom.Aceasta forma apare in special la nivelul spatelui, la barbati si la nivelul picioarelor la femei.Celulele canceroase invadeaza straturile profunde ale pielii, dar de obicei, se dezvolta initial pe orizontala.Recunoasterea precoce a bolii permite excizia melanomului si daca aceasta este facuta inainte de a aparea invazia pe verticala cresc foarte mult sansele de vindecare.

2.Tipul nodular; acesta apare sub forma unui nodul la nivelul pielii, ce poate sangera si deseori se observa la nivelul pieptului sau al spatelui. Invazia tesuturilor se produce numai pe verticala si formarea are un potential crescut de invazie a altor organe (metastaze).

3.Tipul acral: acesta apare la nivelul palmelor, talpilor sau sub unghie, unde poate lua aspect decolorat.

4.Tipul lentigios: aceste pete plate, de culoare brun inchis apar deseori la nivelul fetei, la persoanele in varsta care s-au expus mult la soare.Ele se pot raspandi dupa multi ani in care se mentin in stadiu dormant.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Melanomul

Lasă un răspuns