OPERAŢIA WHIPPLE OPERCUL OPISTORCHIDOZĂ OPISTOTONUS – Definitie Medicala0 Comments

Publicat in:


>OPERAŢIA WHIPPLE
îndepărtarea chirurgicală a unei părţi din pancreas (organ ce secretă sucuri digestive şi hor­moni, în special insulina) şi a structurilor învecinate, cum este duodenul [prima parte a intesti­nului, în care este transferat con­ţinutul gastric). Operaţia Whipple este folosită în tratamentul unor persoane cu cancer pancreatic.
OPERCUL
1) Dopul mucos care închide (la exterior) colul uterin al unei femei gravide.
2) Dopul de fibrină şi elemente figurate (celule sanguine), care acoperă locul de implantare a unui ovul fecundat în peretele uterin.
3) Regiune a scoarţei cerebrale formată din falduri parţial suprapuse.
4] Porţiune de gingie care aco­peră coroana unui dinte parţial erupt.

Odată ce un ovul fecundat se implantează în peretele uterin, locul respectiv este acoperit de un opercul – un dop format din fibrină şi celule sanguine.
OPISTORCHIDOZĂ
Boală produsă de infestarea cu un vierme plat parazit – Opistorchis. Este des întâlnită în Orientul îndepărtat şi o parte a Europei de Est, unde contaminarea se produce prin consumul de peşte crud sau insufi­cient preparat termic. Viermii para­ziţi migrează în duetele biliare şi pot produce leziuni ale ţesutului hepa­tic, care duc la dezvoltarea cirozei şi a colangiocarcinomului (tumoră malignă a duetelor biliare).


In cursul operaţiei Whipple se îndepărtează o parte a pancreasului şi duodenului. Capetele secţionate sunt reconectate, realizând, prin cusături, o anastomoză.
OPISTOTONUS
Poziţia pe care o ia corpul în cur­sul spasmelor musculare acute care apar în cadrul infecţiei teta-nice (tetanos). Capul, gâtul şi coloana vertebrală sunt arcuite spre spate.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

OPERAŢIA WHIPPLE OPERCUL OPISTORCHIDOZĂ OPISTOTONUS – Definitie Medicala

Lasă un răspuns