>OPERAŢIA WHIPPLE
îndepărtarea chirurgicală a unei părţi din pancreas (organ ce secretă sucuri digestive şi hormoni, în special insulina) şi a structurilor învecinate, cum este duodenul [prima parte a intestinului, în care este transferat conţinutul gastric). Operaţia Whipple este folosită în tratamentul unor persoane cu cancer pancreatic.
OPERCUL
1) Dopul mucos care închide (la exterior) colul uterin al unei femei gravide.2) Dopul de fibrină şi elemente figurate (celule sanguine), care acoperă locul de implantare a unui ovul fecundat în peretele uterin.
3) Regiune a scoarţei cerebrale formată din falduri parţial suprapuse.
4] Porţiune de gingie care acoperă coroana unui dinte parţial erupt.
Odată ce un ovul fecundat se implantează în peretele uterin, locul respectiv este acoperit de un opercul – un dop format din fibrină şi celule sanguine.
OPISTORCHIDOZĂ
Boală produsă de infestarea cu un vierme plat parazit – Opistorchis. Este des întâlnită în Orientul îndepărtat şi o parte a Europei de Est, unde contaminarea se produce prin consumul de peşte crud sau insuficient preparat termic. Viermii paraziţi migrează în duetele biliare şi pot produce leziuni ale ţesutului hepatic, care duc la dezvoltarea cirozei şi a colangiocarcinomului (tumoră malignă a duetelor biliare).
In cursul operaţiei Whipple se îndepărtează o parte a pancreasului şi duodenului. Capetele secţionate sunt reconectate, realizând, prin cusături, o anastomoză.
OPISTOTONUS
Poziţia pe care o ia corpul în cursul spasmelor musculare acute care apar în cadrul infecţiei teta-nice (tetanos). Capul, gâtul şi coloana vertebrală sunt arcuite spre spate.