MOZAICISM MUCOCEL MUCOPOLIZAHARIDOZĂ MUCOPROTEINĂ MUCUS – Definitie Medicala0 Comments

Publicat in:


>MOZAICISM
Afecţiune în care un număr sem­nificativ de celule sunt diferite de majoritatea celorlalte, din punct de vedere al conţinutului de cro­mozomi. Se poate întâlni în sindro­mul Down şi în sindromul Turner.
MUCOCEL
Cavitate sau organ plin cu o acu­mulare anormală de mucus. De exemplu, vezica biliară poate forma un mucocel în cazul blocă­rii duetului său de evacuare, ceea ce duce la acumularea secreţiilor mucoase în interiorul său.
MUCOPOLIZAHARIDOZĂ
Categorie de boli genetice rare, caracterizate printr-un deficit de metabolizare a mucopolizaharide-lor (complexe gluco-proteice care reprezintă o componentă structu­rală importantă a ţesuturilor con­junctive). Acumularea consecu­tivă de mucopolizaharide în ţesu­turi, poate duce la apariţia unor tulburări manifestate prin dificul­tăţi de învăţare, malformaţii cardi­ace şi deformări ale oaselorşi arti­culaţiilor.
MUCOPROTEINĂ
Tip de moleculă alcătuită dintr-o proteină de care se prinde un com­pus glucidic (carbohidrat).
MUCUS
Secreţia vâscoasă produsă de membranele mucoase, formată în principal dintr-o glicoproteină (combinaţie dintre o proteină şi un compus glucidic). Mucusul lubrifi-ază, înmoaie şi protejează ţesutu­rile şi poate conţine enzime.
(EXAMINARE] MUGA [MULTIPLE-GATED ACQUISITION SCAN)
Tehnică utilizatăîn medicina nucle­ară prin care se obţine o imagine a circulaţiei sângelui, pe măsura deplasării sale prin inimă si care permite astfel studierea funcţiei de pompă a organului cardiac. Se bazează pe injectarea unei sub­stanţe radioactive în circulaţie şi detectarea ei cu ajutorul unei camere speciale.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

MOZAICISM MUCOCEL MUCOPOLIZAHARIDOZĂ MUCOPROTEINĂ MUCUS – Definitie Medicala

Lasă un răspuns