Metotrexat – ProspectUn comentariu

Publicat in:


>

DENUMIRE COMUNA
Maxtrex, Abitrexat, Trexan
CLASA FARMACOLOGICĂ
Antimetabolit FORMĂ DE PREZENTARE
Tablete, soluţie injectabilă
ELIBERARE NUMAI PE BAZĂ DE REŢETĂ

MOD DE ACŢIUNE
Metotrexat este asemănător acidului folie, un component important ai procesului de sinteză a ADN-ului. El acţionează prin inhibarea enzi-mei dihidrofolat reductază (DHFR), implicată în sinteza unităţilor de ADN.
Medicamentul afectează în mod semnifica tiv celulele canceroase, care au un ritm rapid de multiplicare şi de aceea necesită o sinteză sporită de ADN.

DESCRIERE
Metotrexatul reprezintă un medicament folosit pe scară largă în tratamentul cancerului. Cu toate acestea, este din ce în ce mai folosit ca medica ment „modificator al bolii” în artrita reumatoidă si alte boli inflamatorii.

PRECAUTII
■ Insuficienţă renală – metotrexatul este reţi nut în organism, iar în aceste condiţii nivelul său poate creşte şi în ser şi în ţesuturi.
■ Sarcină – dacă este administrat la femei gravide, metotrexatul poate produce moartea fătului.
■ Anemie – înainte de administrare trebuie evaluată funcţia măduvei osoase.
■ Alăptare la sân.
■ Afecţiuni hepatice sau alcoolism.
■ Copii şi vârstnici – utilizare cu prudenţă.

UTILIZĂRI CURENTE
■ Cancer – utilizat în tratamentul a numeroase forme de cancer, ca agent unic sau în combinaţie cu alte medicamente.
■ Psoriazis – în psoriazis, rata de producere a celulelor epiteliale din piele creşte foarte mult; metotrexatul este utilizat în scopul reglării acestei rate de proliferare celulară.
■ Artrita reumatoidă – metotrexatul este unul din medicamentele introduse mai recent în tratamen tul artritei. în general, după 3-6 luni de utilizare, se face o reevaluare a beneficiilor terapeutice.

EFECTE SECUNDARE
Frecvente
■ Greaţă
■ Vărsături şi diaree
■ Dureri abdominale
■ Erupţii cutanate
■ Căderea părului. Mai rare
■ Insuficienţă hepatică
■ Supresia măduvei osoase
■ Fibroză pulmonară. Interacţiuni
■ Nivelul său sanguin creşte, dacă este administrat concomitent cu penicilină, tri-metoprim, probenecid, salicilaţi şi alte AINS – toate aceste medicamente blochează secreţia metotrexatului în tubii renali. De asemenea, trebuie evitaţi şi retinoizii, deoa rece aceştia cresc concentraţiile plasmatice ale medicamentului şi riscul de hepatotoxicitate.

Leziunile tipice de psoriazis sunt caracterizate prin prezenţa unei zone de piele îngroşată de culoare roşie, acoperită de scuame uscate, de culoare sidefie. Boala se poate trata cu metotrexat.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Metotrexat – Prospect

Un comentariu

  1. >se poate utiliza metotrexatul si in alopecie areata?

Lasă un răspuns