Litiaza renala0 Comments

Publicat in:


> Litiaza Renala  (Nephrolithiasis)

       Litizia renala (calculii renali sau, popular spus, pietrele la rinichi) reprezinta formatiuni tari, localizate in rinichi si bazinet, cu continut ridicat de calciu, rezultate din sarurile precipitate din urina. Inainte de formarea calculilor, un fenomen frecvent il reprezinta producerea, respectiv eliminarea nisipului renal. In cazul in care calculul renal se blocheaza in tractul urinar, muschii acestuia se contracta – fapt care duce  la aparitia colicii renale. Colica este o durere spastica, ce porneste din regiunea lombara si radiaza in zona inghinala. Calculii renali sunt mai frecventi la barbati decat la femei.
Calculii se formeaza in rinichi si bazinet. Calculul blocat in tractul urinar cauzeaza o colica renala foarte dureroasa.
Simptomele litiazei renale
dureri intermitente in zona rinichilor, care radiaza in zona inghinala
senzatie de greata, voma
– durere abdominala si senzatie de balonare
– aparitia sangelui in urina
– febra, oboseala indispozitie
Formarea calculilor renali 
   Cauzele formarii calculilor renali este adesea necunoscuta. In formarea acestora joaca un rol semnificativ si predispozitia genetica, si alimentatia. Nivelul ridicat de calciu in sange predispune la aparitia acestei boli. La fel si consumul marit de lapte, dar si o afectiune rara a glandelor paratiroide (hiperparatiroidie). In cazul existentei unor probleme metabolice legate de guta si pe fondul diverselor afectiuni ale intestinelor se formeaza calculii din acid uric.
Tratamentul litiazei renale
    In caz de criza, medicul in primul rand prescrie bolnavului antispastice si analgezice. Ca urmare a acestora, muschii tractului urinar se destind, spasmul dispare iar calculul – daca nu este prea mare – poate fi eliminat prin urina. In cazul in care calculul nu a fost eliminat, se poate instala staza urinara, iar in urina neeliminata se pot inmnulti cu usurinta diverse bacterii. Aceasta stare poate pune in pericol rinichiul si din acest motiv calculul renal trebuie indepartat pe cale chirurgicala. In prezent, calculul renal poate fi spart si cu ajutorul ultrasunetelor. Cu ajutorul unui dispozitiv special, calculul este spart in fragmente mici, care pot fi eliminate prin intermediul urinei. Aceasta interventie, ce poate fi efectuata si fara anestezie, dureaza, in functie de marimea calcului. intre 30 si 45 de minute.
Ce are de facut bolnavul
    Prin efectuarea regulata de miscare fizica, aport suficient de lichide, greutate corporala normala si alimentatie sanatoasa putem preveni formarea calculilor. Persoanele, care au avut deja asemenea probleme, stiu cat de importanta este profilaxia. In cazul unui regim alimentar, solicitati sfatul medicului  , deoarece regimul alimentar recomandat nu este intodeauna acelasi pentru diversi calculi.
Cand ne adresam medicului?
    In cazul in care durerile si simptomele nu cedeaza in urma administrarii medicamentelor avute acasa, si, chiar mai mult, apare si febra, adresati-va imediat medicului.
Cum procedeaza medicul
    In urma examinarii, medicul va exclude alte boli ce prezinta simptome asemanatoare. Dupa masurarea temperaturii, efectuarea analizelor urinei si a sangelui, se va stabili marimea si amplasarea calculului in tractul urinar. Cu ajutorul radiografiei abdominale si a ecografiei s va stabili daca exista sanse de eliminare a pietrei fara interventie. Eliminarea spontana a calculilor cu dimensiuni mai mari de 5 mm este putin probabila.
Evolutia bolii 
    Durerile debuteaza brusc in zona lombara si radiaza in zona inghinala. Simptomele apar sub forma unor crize. Durerea scade in urma administrarii analgezicelor si antispasticelor. Dupa ce muschii netezi ai cailor urinare se destind exista posibilitatea ca piatra sa fie eliminata fara interventie. Din pacate, se pot intampla ca, in pofida tratamentului piatra sa nu se miste
Pericole, eventuale complicatii
     Impiedicarea eliminarii urinei si staza renala pot cauza infectii periculoase ale cailor urinare, apoi leziuni ale rinichilor, insuficienta renala. Din cauza durerii, spasmelor si pericolului iminent de leziuni ale rinichilor, petrele blocate trebuie indepartate in mod obligatoriu. Din fericire, cele mai multe pietre se elimina fara a necesita o interventie chirurgicala si fara sa apara complicatii, datorita antispasticelor si terapiei prin lichide.
Cum se poate preveni litiaza renala?
faceti multa miscare si in mod regulat
consumati multe lichide
– nu consumati alimente si lichide cu continut ridicat de calciu (ex.lapte)

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Litiaza renala

Lasă un răspuns