Rolul Celulelor
Fiecare organism este alcatuit din numeroase componente mici, celule. Celulele, pe de o parte, sunt componentele tesuturilor corpului nostru, pe de alta parte, sunt unitati functionale: produc substante chimice si alte substante importante pentru organism – enzimele digestive, lacrimale, transpiratia.
Celulele difera intre ele in functie de rolul lor in organism, sunt specializate pentru functiile ce le au de indeplinit.
Celulele se reproduc prin diviziune.
Toate celulele provin de la celula-mama, adicda din ovulul fecundat. Celula-mama contine toate informatiile necesare pentru dezvoltarea unui organism nou. Sexul, culoarea ochilor, culoarea parului, constitutia, toate sunt „codificate” in celula mama.
Informatiile sunt purtate in materialul genetic al ovulului fecundat – jumatate provenind de la tata, jumatate de la mama. Toate celulele din organism contin exact acest material informativ.
Structura Celulelor
In esenta, structura celulelor este asemanatoare:
Nucleul
Nucleul, in asa numitele gene, contine informatii genetice.Codurile sunt pastrate in materialul genetic ce formeaza genele, in moleculele lungi de ADN. Fiecare gena exista in doua exemplare, formand o pereche. La diviziune, fiecare celula-fiica primeste o rezerva completa de ADN. Dupa diviziune fiecare celula isi produce singura duplicatul de ADN.
Plasma
Forma si structura celulelor difera in functie de rolul acestora.Celulele sunt inconjurate de o membrana celulare de grosime si permeabilitate diferite.
Organite celulare
In fiecare celula vie are loc metabolismul.La metabolism participa multe „mini-organe”, care se afla in plasma. Aceste asa numite organite produc energia, transporta si depoziteaza substantele necesare functionarii celulelor si a organismului.
Roluri diferite
Fiecare celula are un rol special.In functie de rolul lor se dezvolta diferitele tipuri de celule: celule osoase, cartilaginoase, conjuctivale, musculare, glandulare, nervoase, epiteliale si sanguine. Intre diferitele tipuri de celule se observa o adevarata colaborare: de exemplu, celulele musculare care de abia produc energie, utilizeaza energia produse de alte tipuri de celule.