Diabetul la copil0 Comments

Publicat in:
Etichete: copil, diabetul, familia, glicemia, insulina

Diabetul este o maladie care îl obligă pe copil, apoi pe viitorul adult, să urmeze toată viaţa un trata­ment pentru a evita complicaţiile.

Diabetul este adeseori eredi­tar: în jur de 6% din copiii care au un părinte diabetic riscă să moştenească boala. Dar şi alţi factori, precum o infecţie virală a pancreasu­lui, pot fi la originea ma­ladiei.

CAUZE

Diabetul la copil, cu forma cea mai obişnuită, diabetul zaharat, se manifestă când concentraţia de glucoză depăşeşte 1,40 g la litrul de sânge: este ceea ce se numeşte hiperglicemie. Tulburarea este legată de o proastă funcţionare a pancreasului care nu mai produce insulina. Acest hormon are un rol foarte important pentru orga­nism, de vreme ce el îi permi­te glucozei, sursă de energie, să intre în celule.

Fără insulină, zahărul, sau glucoza, se acumulează în sânge. După o anumită cantitate (după un anume prag), el nu mai este reabsorbit în totalitate de rinichi şi se regăseşte în urină, unde, în mod normal, nu ar trebui să existe.

Supravegherea diabetului. Copilul este învăţat să aibă grijă de sine: el îşi face singur injecţiile cu insulina şi ştie să-şi controleze concentraţia de glucoză din sânge.

AUTONOMIA COPILULUI DIABETIC

Tratamentul şi supravegherea zilni­că a diabetului sunt deosebit de solicitante nervos. Copilul sau ado­lescentul este obligat să-şi con­troleze glicemia, să-şi injecteze în fiecare zi insulina şi să urmeze un regim alimentar strict. El va trebui să-şi asume aceste constrângeri toată viaţa, fără a fi posibil, cel puţin pentru moment, să spere într- o vindecare definitivă.

Intr-o ase­menea situaţie, este important să existe o bună cooperare între copil, familia sa şi corpul medical. Nu­mai ajutorul, ascultarea şi încrede­rea pot favoriza înseninarea vieţii şi independenţa existenţei tânărului diabetic.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Diabetul la copil

Lasă un răspuns