Fecundare0 Comments

Publicat in:
Etichete: corpul omenesc, fecundarea, fecundarea la om, morula

Fecundarea se poate realiza doar în perioada ovulaţiei (aproximativ între cea de-a 14-a şi a 15-a zi a ciclului menstrual).

După ce a părăsit ovarul, ovulul poate fi fecundat timp de circa 6-12 ore. Fecundarea are loc în partea superioară a trompelor uterine, în aşa-numitele ampulla tubae.

Spermatozoidul intră până la mijloc în ovul, iar flagelul (filamentul mobil ce serveşte ca mijloc de locomoţie) se desprinde. Capul spermatozoidului se umflă şi formează pronucleul masculin. In timp ce spermatozoidul penetrează ovulul, acesta se află încă în cea de-a doua fază de diviziune, care se finali­zează astfel. Şi nucleul ovulului se um­flă şi formează, la rândul său, pronucleul feminin.

Prin contopirea celor două nuclee ia naştere o celulă cu 46 de cromo­zomi (nucleu diploid): ovulul fecundat. Aceasta constituie baza pentru forma­rea unei noi vieţi.

Diviziunea celulara şi nidatia

Ovulul fecundat (zigotul) călătoreşte din trompele uterine spre uter. Pe acest tra­seu, el se împarte printr-o diviziune mitotică rapidă în circa 16 celule mai mici numite blastomere. Ele devin tot mai mici pe măsură ce diviziunea înaintează, deoarece procesul lor de creştere este temporar oprit. Blastomerele formează apoi morula, o formaţiune de celule al cărei nume provine de la forma ei de mură.

După aproximativ o săptămână, mo­rula intră în uter. Interiorul ei se umple treptat cu lichid, iar după încă patru zile se formează în interior o cavitate.

In continuare, morula capătă denu­mirea de blastocist. La începutul celei de-a doua săptămâni de sarcină, celulele exterioare ale blastocistului formează un strattrofoblastul, în timp ce cele inte­rioare compun o masă de celule, embrioblastul, din care se va dezvolta mai departe embrionul.

Trofoblastul se adânceşte în mucoasa uterină (tunica mucos a) şi formează o serie de protuberanţe numite vili. Aceştia fac legătura între vasele sanguine ale copilului şi cele din mucoasa uterină a mamei.

Atunci când ovulul eliberat este fecundat de un spetazoid, ia naştere un zigot. Diviziunile celulare încep sa aibă loc încă de pe drumul parcurs către uter. Zigotul trece prin mai multe stadii de dezvoltare, împârtindu-se în 4, 8 şi 16 blastomere, rezultând astfel morula, care este numai puţin mai mare decât un ovul. In acest stadiu (circa a patra zi de la fecundare), ovulul intră în uter.

 

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Fecundare

Lasă un răspuns