Perineul – Diafragma pelvina a perineului0 Comments

Publicat in:
Etichete: diafragma pelvina, diafragma pelvina a perineului, perineu, perineul

Diafragma pelvina a perineului este alcatuita din:

  • muschii ridicatori anali;
  • muschii coccigieni;
  • muschiul sfincter anal extern.

Ea prezinta hiatusul urogenital, care este cuprins intre simfiza pubiana, marginile mediale ale muschilor ridicatori anali si peretele anterior al rectului, si la nivelul lui trec uretra prostatica la barbat si uretra si vaginul la femeie.

Muschiul ridicator anal
este format din 4 parti, dinspre lateral spre medial, acestea fiind:

  • muschiul iliococcigian;
  • muschiul pubococcigian;
  • muschiul puborectal;
  • muschiul ridicator al prostatei (la barbati) sau muschiul pubovaginal (la femei).

Muschiul iliococcigian isi are originea in arcul tendinos al muschiului ridicator anal (lateral si posterior de muschiul pubococcigian), pana la spina ischiadica pe care se prinde si arcul tendinos. Are insertie pe ligamentul anococcigian, pe marginea laterala a coccisului si pe fata anterioara a sacrului, sub gaura a patra.

Muschiul pubococcigian isi are originea pe fata posterioara a pubelui, ramul inferior, segmentul anterior al arcului tendinos al muschiului ridicator anal. Isi are insertia pe coccis, ligamentul sacrococcigian anterior si ligamentul anococcigian.

Muschiul puborectal are originea pe fata interna a unghiului pubisului si pe ligamentul pubovezical. Insertia sa se face pe peretele anterior si lateral al rectului si pe fibrele superficiale ce se alatura fibrelor musculare longitudinale ale rectului si se insera pe membrana Laimer. Aceasta este o membrana fibroasa situata intre rect si marginea mediala a muschiului ridicator anal. Pe partile laterale ale rectului, aceasta formatiune fibrotendinoasa are forma unor arcade numite arcadele (arcurile) Laimer, care se insera pe septul rectovezical (la barbat) sau rectovaginal (la femeie) si pe centrul tendinos al perineului. Alte fibre musculare coboara impreuna cu fibrele longitudinale rectale prin grosimea peretelui canalului anal pana la pielea anusului pe care se prind. O parte din aceste fibre coboara strabatand sfincterul anal, altele printre sfincterul anal intern si sfincterul anal extern, iar altele strabat sfincterul anal extern.

Muschiul ridicator al prostatei sau puboprostatic (la barbat) sau muschiul pubovaginal (la femeie) isi are originea pe ramul inferior al pubelui infero-medial de muschiul pubococcigian. Insertia sa se face pe fata laterala a prostatei, pe fascia prostatei si in interstitiul conjunctiv prostatic (la barbat) sau pe marginea laterala a vaginei si pe septul rectovaginal (la femeie).

Actiunea muschiului ridicator anal

  1. fixeaza organele pelvine, opunandu-se prolapsului lor;
  2. ajuta la cresterea presiunii abdominale in timpul defecatiei si mictiunii;
  3. ia parte la actiunea de contractie si relaxare a aparatului sfincterial anal.

Muschiul ridicator anal este inervat de plexul rusinos S4.

Muschiul coccigian

Muschiul coccigian – isi are originea pe fata endopelvina a spinei ischiadice, posterior de arcul tendinos al muschiului ridicator anal, si isi are insertia pe marginea laterala si fata anterioara a ultimelor doua vertebre sacrate si pe coccis.

Marginea posterioara a muschiului coccigian este separata de marginea inferioara a muschiului piriform, printr-un interstitiu prin care trec spre orificiul infrapiriform: nervul ischiadic, nervul femural cutanat posterior, nervul fesier inferior, artera fesiera inferioara, artera rusinoasa interna si nervul rusinos. Acestea ocolesc si se intorc apoi in perineu

Muschiul sfincter anal extern

Muschiul sfincter anal extern – inconjura partea inferioara a canalului anal. Isi are originea prin fibrele semicirculare pentru fiecare jumatate simetrica, pornind de pe varful coccisului, ligamentul anococcigian si tegument, inconjurand semicircular partea anala a rectului si devenind astfel anterioare. Insertia se gaseste la nivelul centrului tendinos al perineului. Fata profunda a muschiului sfincter anal extern adera strans de fata superficiala a muschiului sfincter anal intern (pars profunda a muschiului sfincter anal extern). Sfincterul anal extern depaseste inferior pe cel intern (sfincterul anal intern incepe mai sus) si, la acelasi nivel, fata sa profunda vine in contact cu mucoasa anala si cu pielea orificiului anal (pars superficialis si pars subcutanea a muschiului sfincter anal extern).

Partea profunda se gaseste in unghiul dintre peretele lateral al rectului si muschiul ridicator anal. Partea superficiala isi are originea pe ligamentul anococcigian si insertia la incrucisarea cu cea contralaterala, la nivelul centrului tendinos al perineului. Partea subcutanata are forma inelara, cu originea pe ligamentul anococcigian si insertia expansionata pe muschiul superficial al perineului.

Fasciile diafragemei pelvine

  • Fascia pelvina continua in pelvis, la nivelul stramtorii superioare, fascia endoabdominala. Superior este mica, dar se dedubleaza la nivelul arcului tendinos al fasciei pelvine in fascia pelvina. Are o parte parietala, care captuseste peretele pelvin (fata superioara a muschiului ridicator anal si muschiului coccigian si fata mediala a muschiului obturator intern) si una viscerala, care inconjura viscerele in partile lor subperitoneale (rect, vezica urinara, prostata, vagin).
  • Fascia superioara este o parte din fascia pelvina parietala, ce acopera fata superioara a diafragmei pelvine.
  • Fascia inferioara acopera fata externa (inferioara) a diafragmei pelvine, fiind o continuare a fasciei obturatoare.
Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Perineul – Diafragma pelvina a perineului

Lasă un răspuns