Uter – Fiziologia uteruluiUn comentariu

Publicat in:
Etichete: ciclul menstrual, fiziologia uterului, modificari in sarcina, uterul in timpul sarcinii

Uter – Fiziologia uterului

Ciclul menstrual
Uterul in timpul sarcinii

Ciclul menstrual – Fiziologia uterului

Fiziologia uterului

Fiziologia uterului

Fiziologia uterului: La fetita prepubera, endometrul este subtire, epiteliul e simplu, cubic, lipsit de glande. In jurul varstei de 12-15 ani, sub influenta foliculinei se instaleaza menarha, urmata de o perioada de cicluri neregulate. Epiteliul devine prismatic, inalt si se dezvolta glandele. La femeia adulta, in perioada de activitate genitala, mucoasa uterina sufera o serie de modificari ciclice, caracteristice.

Acestea sunt corelate si determinate de maturarea foliculilor ovarieni cu elaborarea foliculinei, urmata de formarea corpului galben prin secretia progesteronului. In jurul varstei de forty five de ani, menstruatia inceteaza (menopauza). Mucoasa devine subtire si se atrofiaza. Epiteliul devine turtit, iar glandele atrofice.

In fiziologia uterului, ciclul menstrual sau uterin cuprinde o serie de modificari profunde periodice, ciclice, pe care le sufera mucoasa uterina. Aceste modificari sunt consecinta unor fenomene care se petrec concomitent, in lant, in adenohipofiza si ovar, si sunt reglate de centrii nervosi diencefalici. Se admite ca durata medie a ciclului menstrual standard este de 28 de zile (cu variatii intre 21 si 31 de zile). In cazul insuficientei functionale sau a lipsei ovarelor, se pot produce cicluri menstruale artificiale prin administrare de hormoni.

Se considera ca un ciclu menstrual customary incepe cu prima zi de sangerare uterina si are urmatoarele patru stadii:

Stadiul de descuamare si de regenerare – Fiziologia uterului

Stadiul de descuamare si de regenerare este stadiul menstrual sau hemoragic si cuprinde zilele 1-4. Este determinat de scaderea progesteronului si de cresterea estrogenului. Datorita modificarilor necrotice si degenerative ale structurilor epiteliale glandulare, stratul superficial, practical al mucoasei se elimina concomitent cu pierderea unei cantitati de 50-100 ml de sange, care nu se coaguleaza. Paralel,din stratul bazal se regenereaza epiteliul si glandele sale. In ziua a 5-a, procesele de refacere sunt complet terminate.

Stadiul proliferativ sau foliculinic – Fiziologia uterului

Stadiul proliferativ sau foliculinic se mai numeste si faza estrogenica si dureaza intre zilele 5 si 15, terminandu-se odata cu ovulatia, adica in zilele 13-15 ale ciclului. Sub influenta unei cantitati crescande de estrogen, stratul useful se ingroasa (pana la 6 mm), glandele uterine cresc atat numeric, cat si in lungime. Ele sunt drepte sau usor ondulate. Modificarile in chorion sunt reduse.

Stadiul secretor sau progesteronic – Fiziologia uterului

Stadiul secretor sau progesteronic numit si luteinic sau progestativ, dureaza intre zilele 15 si 26. Sub influenta crescanda a progesteronului, secretat de corpul galben, mucoasa se pregateste pentru nidarea oului. Daca fecundatia se produce, mucoasa se transforma profund si o parte a ei devine componenta materna a placentei. Daca ovulul nu a fost fecundat, el se elimina, corpul galben regreseaza, si deci nivelul progesteronului scade. In decursul acestui stadiu, endometrul se ingroasa, ajungand la 8 mm.

Glandele cresc mult, se largesc si se alungesc, luand un side incolacit, spiralat, se atrofiaza, produc mucus si acumuleaza glicogen, care este eliminat spre sfarsitul stadiului in lumenul glandelor. Acest polizaharid va avea un vital rol trofic pentru oul ce se va nida. In chorion se petrec alte modificari importante: pe langa imbogatirea vascularizatiei cu formarea arterelor helinice, celulele
conjunctive iau o infatisare caracterisica, adica devin voluminoase, se tumefiaza si realizeaza un aspect pseudoepitelial. Deoarece ele sunt foarte asemanatoare cu celulele din placenta materna (decidua), se mai numesc si celule pseudodeciduale.

Stadiul premenstrual sau ischemic – Fiziologia uterului

Stadiul premenstrual sau ischemic corespunde ultimelor zile ale ciclului (27-28). Paralel cu scaderea progresiva a progesteronului, arterele spiralate se contracta si se produce o ischemie, urmata de modificari degenerative si necrotice ale endometrului. O crestere in acest second a nivelului estrogenului, urmata de dilatatia vaselor sangvine, duce la o noua descuamatie a stratului useful, insotita de sangerarea corespunzatoare si deci la inceperea unui nou ciclu. Portiunea eliminata a mucoasei formeaza caduca catameniala.

Mucoasa canalului cervical nu participa deloc sau in foarte mica masura la aceste extreme modificari ciclice. Foliculina ii determina o redusa proliferare in timpul ovulatiei, menita sa favorizeze ascensiunea spermatozoizilor. In schimb, mucusul glandelor cervicale, dopul mucos sau glera cervicala, prezinta modificari cantitative si calitative (fizico-chimice) legate de ciclul ovarian. In perioada ovulatiei, influentat de nivlul estrogenic ridicat, mucusul cervical e clar, filant, sarac in mucina si permite trecerea cu usurinta a sprematozoizilor. Daca se intinde pe o lama de sticla o picatura de mucus si se lasa sa se usuce, ea da un desen caracteristic, “in frunza de feriga”. La cateva zile de la ovulatie, in stadiul progesteronic, mucusul se reduce, nu mai este filant si penetratia pentru spermatozoizi scade.

Fiziologia uterului – Uterul in timpul sarcinii

Uterul in timpul sarcinii isi mareste considerabil volumul, ceea ce duce la modificarea directiei, situatiei si raporturilor sale.

preliminary, marirea uterului intereseaza numai corpul uterin. Istmul se hipertrofiaza gradat si in luna a VI-a, devenit phase inferior, este atasat corpului. Colul ramane prea putin modificat pana in apropierea nasterii. Prin marirea uterului, el va comprima organele invecinate: intestinul (poate duce la constipatii), ureterul (staza urinara si pielonefrita), venele pelvisului (varice ale membrelor inferioare).

Modificarile gravidice intereseaza toate trei tunicile uterului. Sunt insa caracteristice pentru miometru si endometru. Celulele musculare netede se hiperplaziaza si se hipertrofiaza. Masa totala a musculaturii se mareste de aproximativ 20 de ori in timpul sarcinii. Contractilitatea fibrei musculare uterine este scazuta in decursul gestatiei. Endometrul nu va mai fi supus remanierilor ciclice menstruale si se va instala o amenoree gravidica. El sufera modificari impresionante si se va numi decidua sau caduca. O parte a sa va participa la edificarea placentei. La sfarsitul nasterii, dupa expulzia fatului si a anexelor sale, caduca este eliminata si ea.

Dupa nastere, uterul isi reia forma si dimensiunile obisnuite. La 10 zile, fundul sau e la nivelul marginii superioare a simfizei pubiene. Fibrele musculare isi recapata forma lor initiala printr-o atrofie partiala.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Uter – Fiziologia uterului

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns