Microhisteroscopie0 Comments

Publicat in:
Etichete: avantaje, biopsie, material biopsic, microhisteroscopia, Microhisteroscopie, recoltare

Microhisteroscopia

Microhisteroscopia

Microhisteroscopia defineste procedeul endoscopic de diagnostic, varianta endoscopica de varf, de mare performanta, cu ajutorul careia sunt explorate concomitent, macroscopic si apoi microscopic, exocervixul, endocervixul si cavitatea uterina. Ea reprezinta una din cele trei variante ale histeroscopiei diagnostice. Procedeul combina principiile histeroscopiei panoramice cu posibilitatea de examinare microscopica a leziunilor descoperite.

 

Microhisteroscopia – principiul

Microhisteroscopia foloseste exclusiv distensia pneumatica cu CO2, telescopul fiind mult mai performant, multiplicand imaginea de pana la 150 ori, gratie unui sistem special de lentile incorporat.

Permite, de asemenea, recoltarea de material biopsic pentru examen histopatologic “in vitro”, care confirma diagnosticul microscopic, cu o sensibilitate de aproape 100%.

Avantajele sunt exceptionale, performantele apropiindu-se, in majoritatea cazurilor, de acuratetea examenului histopatologic. Presupune insa o pregatire suplimentara a histeroscopistului in domeniul citohistopatologiei.

Procedeul microhisteroscopiei are o productivitate maxima, aproape ideala, in patologia benigna, precanceroasa sau maligna. Exceptiile sunt prezentate de limitele examenului endoscopic, de exemplu:

–         in sinechiile cu orificii minuscule, prin care endoscopul nu poate patrunde;
–         diverticulii adenomiozici;
–         invazia intramiometriala a adenocarcinomului de endometru.

Tehnica microhisteroscopiei este asemanatoare cu cea descrisa la histeroscopia panoramica cu distensie pneumatica. Momentul optim este faza proliferativa sau dupa un tratament, timp de 8 zile, cu etinilestradiol (la femeile in postmenopauza).

Examenul microcolposcopic (daca se considera necesar) se executa fara distensie, astfel:

–         se curata exocervixul cu ser fiziologic, pentru a indeparta detritusurile celulare, secretiile si mucusul in exces;

–         se face testul Lahm-Schiller cu solutie de Lugol 2%, pentru a evidentia incarcatura celulara cu glicogen;

–         evidentierea detaliilor nucleocitoplasmatice prin coloratia Waterman la pH de 5;

–         examinarea zonei de transformare si a jonctiunii scuamo-cilindrice, jonctiune care este marcata de o linie fina albastruie. Este suficienta o singura rotatie a endoscopului, pentru a vizualiza intreaga zona de transformare;

–         daca se constata anomalii celulare, se efectueaza o biopsie sub control direct, microcolposcopic.

Pentru a se detalia vizionarea panoramica, multiplicarea poate parcurge toate cele 4 trepte. Apoi se trece la explorarea histeroscopica, dupa distensia cavitatii uterine. In cazul unor leziuni suspecte, cand explorarea se prelungeste, debitul de gaz se reduce pana la 10-20 ml/min, comutandu-se in vederea de aproape (microscopica), cu marire de la 60 la 150 de ori. Concomitent se instileaza, pe leziunea suspecta, coloranti supravitali, ca in frotiurile Babes-Papanicolau. Prin canalul operator, cand este necesar, se poate recolta material pentru examen histopatologic “in vitro”, care ramane totusi suveran, ca o masura in plus de verificare a performantelor endoscopice.

Microhisteroscopia ramane o procedura simpla, rapida, atrumatica, ce poate fi oricand repetata si poate fi utilizata in circumstante deosebite (fara distensie) la virgine si in hipoplazie vaginala.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Microhisteroscopie

Lasă un răspuns