Embriologia ovaruluiUn comentariu

Publicat in:
Etichete: embriologia ovarului, embriologie, embriologie ovar, ovar, ovarul

Embriologia ovarului

Embriologia ovarului

Embriologia ovarului – Celulele germinale sunt comune pentru ambele sexe. Pana in saptamana a 6-a de dezvoltare, gonada este si ea comuna, sexul initial fiind cel masculin. Canalele paramezonefrotice apar tot la ambele sexe, insa, din saptamana a 6-a, se dezvolta doar la sexul feminin.

Intr-o sectiune la nivelul embrionului, se poate observa pata hematoformatoare si pata germinala.

De la nivelul petei germinale se formeaza celulele germinale primordiale, care migreaza rapid pe langa cloaca si ajung in mezenterul dorsal comun al metenteronului. Componentele tractului genito-urinar sunt separate prin creasta urogenitala. Epiteliul celomic care tapeteaza creasta urogenitala prolifereaza spre profunzime si formeaza cordoanele sexuale primare.

Celulele germinale primare, in nr. de 700-1,300, ajung in gonada primitiva si formeaza, impreuna cu cordoanele sexuale primare, gonada indiferenta, care are corticala la suprafata – aici se aglomereaza cele doua populatii de celule – si medulara in profunzime – loc de patrundere a vaselor.

In saptamana 6 se remaniaza aceasta gonada indiferenta si capata caracterele specifice sexului.

La sexul feminin, gonada indiferenta evolueaza ca ovar (testis mulierinus Gallen). Cordoanele primare nu mai au acea tendinta de patrundere spre profunzime, ci se detaseaza mai rapid de epiteliul de suprafata si apoi se dezorganizeaza. Celulele germinative primitive nu au tendinta sa se integreze in canalele primare, ci raman cantonate in zona centrala medulara.

Ovarul e recunoscut ca glanda specifica de la inceputul saptamanii 7. Fragmentele de tubi primari se disociaza, iar epiteliul celomic da nastere la a doua generatie de cordoane – cordoanele celulare secundare. Acestea se incurbeaza in potcoava in jurul unei celule germinale primare si incep sa prolifereze. In saptamana 8, fiecare celula germinala e invelita de aceste cordoane, izolata de corticala gonadei, si devin ovogonii, iar structura formata este folicul ovarian primordial.

Femeia va secreta mai multi gonadotropi, astfel incat se vor forma mai multi foliculi, care se opresc in faza de folicul primar. Apare zona pellucida. Ovarul nu are contact cu tubii mezonefrotici si suporta un proces de descensus intern si partial. In luna 5 se gaseste la limita dintre abdomen si pelvis, iar in luna 7 la limita dintre pelvisul mare si cel mic.

Descensusul e scurt, dar de lunga durata. Trage dupa sine, prin ligamentul genital cranial si vasele. Acest ligament devine suspensor al ovarului si mentine, pana la pubertate, polul caudal. Ovarul se rastoarna cu 90 de grade (45 intr-un plan si 45 intr-un plan perpendicular). Acest descensus depinde de nr. de sarcini duse la termen, la femeile multipare fosa genitala coborand cu 3-4 cm, ajungand chiar in dreptul gaurii ischiatice mari.

Daca ductele mezonefrotice se deschid in sinusul urogenital, cele paramezonefrotice se infunda in septul urorectal. Placa genitala feminina este formata de o cavitate reala, deschisa (capatul proximal), si capatul distal, care e inchis. Acest segment distal va ramane scurt timp separat, incepand sa se resoarba si sa se formeze canalul uterin, care devine intr-un final cavitate uterina. Septul poate persista pana in luna 4. Odata ajuns in contact cu septul urorectal, capatul distal va produce o proeminenta a septului ce priveste spre lumenul septului si anume tuberculul paramezonefrotic (Muller).

Din lungimea ductului paramezonefrotic, regiunea orizontala e foarte importanta, care determina apropierea segmentelor distale, care fuzioneaza si formeaza portiunea principala din cavitatea uterina. Se formeaza coarnele uterine si uterul, care are o lama de tesut in plan frontal, din care se formeaza tuba uterina, coarnele si fundul uterului. Epiteliul celomic va deveni peritoneu parietal si va purta numele de ligamentul lateral al uterului, captusind aceste elemente. Gonada feminina va sta posterior de ligamentul lateral, pe fata lui dorsala.

Primordiul vaginal este o lama compacta de tesut in prelungirea ducturilor paramezonefrotice, evoluand in jos pana vine in contact cu membrana cloacala. Uretra se formeaza din materialul sinusului urogenital. Plicile genitale formeaza labiile mari, iar cele uretrale labiile mici. In dreptul comisurii vaginale se gaseste orificiul uretrei. Din tuberculul phallusului se formeaza clitorisul.

In functie de felul in care se dezvolta copilul in viata intrauterina, pot aparea diferite malformatii, disgenezii gonadice ovariene sau ambogonadale.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Embriologia ovarului

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns