Cauzele Hipertensiunii şi Hipotensiunii Arteriale0 Comments

Publicat in:
Etichete: cauzele hipertensiunii, cauzele hipertensiunii şi hipotensiunii arteriale, hipotensiunii arteriale, tensiunea arterială

Cauzele Hipertensiunii şi Hipotensiunii Arteriale – Volumul sângelui este un indicator direct al tensiunii arteriale. Rinichii supraveghează everlasting soak upţia sângelui şi nivelul sodiului. Rinichii reglează tensiunea arterială prin modificarea cantităţii de urină eliminată regulateând astfel volumul sanguin. Atunci când tensiunea arterială este scăzută, rinichii păstrează apa în circulaţie, iar atunci când este crescută, ei determină eliminarea unor cantităţi mari de apă, sub kindă de urină.

RATA FILTRĂRII

In interiorul fiecărui nefron (unitatea funcţională a rinichiului) se găseşte un ghem de arteriole (vase de sânge) numite glomerului.

Apa şi substanţele dizolvate sunt „împinse” în afara sângelui, în tubii colectori, datorită tensiunii mai mari a sângelui la nivelul glomerulilor. 0 persoană filtrează, în medie, aproximativ a hundred twenty five ml de lichid pe minut. Dacă tensiunea arterială este prea scăzută, apa va rămâne în circulaţie, pentru a compensa scăderea presiunii. Dacă tensiunea arterială este ridicată, o cantitate mai mare de apă este „împinsă” în tubi şi eliminată sub typeă de urină.

MECANISMUL DE feedback

Pereţii vaselor de sânge ce irigă nefronii conţin celule specializate ce sunt capabile să detecteze nivelul tensiunii arteriale. Acestea sunt celulele ce declanşează mecanismele suplimentare necesare pentru a regla tensiunea sanguină anormală.

■   Tensiunea arterială scade sub valorile normale şi celulele specializate sesizează această modificare.
■    Un hormon numit renină este secretat în fluxul sanguin
■    Renina develop intoă a o substanţă numită angiontensină în angioten-sină I, care devine angiotensină II, când trece din plămâni în sânge
■    Angiotensină II stimulează glandele suprarenale (localizate deasupra rinichilor) pentru producerea de aldosteron
■    Aldosteronul acţionează direct asupra nefronilor din rinichi, ast-felîncât este reabsorbită o cantitate mai mare de sare şi apă înapoi în circulaţia sanguină. Rezultatul este o creştere a nivelului tensiunii arteriale. în plus, faţă de acest mecanism, angiotensina II contractă vasele de sânge, prin aceasta crescând presiunea sângelui la nivelul lor.

HORMONUL ANTIDIURETIC

Hipotalamusul din creierare şi el un rolîn aceste mecanisme de reglare. Atunci când concentraţia apei din sânge este scăzută, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale, hipotalamusul secretă hormonul natidiuretic (ADH). Acesta acţionează asupra tubilor din nefroni, făcându-i mai permeabili, astfel încât se reabsoarbe mai multă apă în sânge.

Cauzele Hipertensiunii şi Hipotensiunii Arteriale

Tensiunea normală în cazul unui adult aflat în repaus este de obicei one hundred twenty/80 mm Hg, dar ea poate fi influenţată de o serie de factori:

■    Vârsta. Tensiunea arterială poate creşte în mod pure, odată cu înaintarea în vârstă. Acest lucru se întâmplă deoarece arterele îşi pierd elasticitatea, care la persoanele tinere, absoarbe forţa dată de contracţiile inimii.

■    intercourse. Bărbaţii au, în normal, tensiunea arterială mai mare decât femeile sau copiii.

■    Stilul de by means ofţă. A fi supraponderal, a consuma cantităţi mari de alcool sau a suferi de stres pe perioade lungi de timp, toţi aceşti factori pot contribui la creşterea tensiunii arteriale.

Hipertensiunea arterială

Creşterea anormală a tensiunii arteriale (hipertensiunea arterială) poate fi determinată de o serie de factori, dar cauza cea mai frecventă este ateroscleroza, o boală ce determină îngustarea vaselor de sânge.

Atunci când boala afectează arterele renale ea poate declanşa apariţia unor probleme pe termen lung, în reglarea tensiunii arteriale.

Hipotensiunea arteriala

Scăderea anormală a tensiunii arteriale (hipotensiunea) este datorată, de obicei, reducerii volumului de sânge sau creşterii capacităţii patului vascular. Acest lucru se poate întâmpla în cazul unor arsuri grave sau în cazul deshidratării, care ambele duc la scăderea volumului de sânge sau în cazul unor infecţii grave, cum ar fi septicemia, ce determină o dilatare a vaselor de sânge.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Cauzele Hipertensiunii şi Hipotensiunii Arteriale

Lasă un răspuns