Anatomia piciorului la omul viuUn comentariu

Publicat in:
Etichete: anatomia omului viu, anatomia picorului, laba piciorului, omului viu, pulsul, tendoanele

Anatomia omului viu, sau anatomia de suprafaţă, se ocupă cu studiul corpului viu, atât în repaus, cât şi în mişcare. Piciorul este un exemplu bun, deoarece relativa lipsă a ţesutului gras subcutanat, alături de prezenţa a numeroase puncte osoase de reperşi tendoane ce iesîn evidenţă, reprezintă un material bun de studiu.


REPERELE OSOASE
Cel mai evident reper osos din zonă este reprezentat de cele două maleole, medială (internă) şi laterală (externă), ce ies în evidenţă de fiecare parte a articulaţiei gleznei. La nivelul labei piciorului, cel mai evident reper este tuberozitatea osului navicular, care se poate simţi pe partea internă a acesteia.
TENDOANELE
Multe dintre tendoanele lungi se pot vedea şi se pot simţi la trecerea lor peste gleznă şi de-a lungul piciorului. Cele mai evidente sunt tendoanele extensorilor de pe partea superioară a piciorului, care iesîn evidenţă când piciorul este în dorsiflexie.
PULSUL
Un reper important la nivelul feţei superioare a piciorului este locul unde se poate simţi pulsul arterei pedioase. Acesta se găseşte de obicei la mijlocul distanţei dintre cele două maleole, în faţa gleznei. Medicul poate palpa pulsul la acest nivel pentru controla starea circulaţiei sanguine la nivelul piciorului.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Anatomia piciorului la omul viu

Un comentariu

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns