Icterul – Cauze si Simptome0 Comments

Publicat in:


>Simptomatologie
Icterul este o manifestare ce apare în mai multe boli. Este vorba de o afectare în care tegumentele şi ochii capătă o culoare galbenă. Acest fapt se datorează prezenţei unei can­tităţi anormal de mari de pigment biliar, numit bilirubină, în sânge. Bilirubina este un produs de degra­dare normal ce apare din degrada­rea hemului, care este compusul pe bază de fier ce se găseşte în hemo­globina din hematii.
Există două tipuri principale de icter: icterul hemolitic şi icterul obstructiv. Simptomatologia pro­dusă de cele două tipuri este destul de diferită şi sunt necesare inves­tigaţii amănunţite pentru a putea preciza diagnosticul.

ICTERUL HEMOLITIC

Icterul hemolitic este rezulta­tul distrugerii hematiilor. Paci­enţii care suferă de icter hemoli­tic vor avea urina colorată normal, deoarece bilirubina nu este solubilă în apă. In aceste cazuri, uro­bilinogen^ este prezent în materi­ile fecale, care au o coloraţie nor­mală, datorită faptului că ficatul funcţionează încă.

ICTERUL OBSTRUCTIV

Icterul obstructiv este cauzat de distrugerea ţesutului hepa­tic. Pacienţii au urina de culoare brună, ca urmare a prezenţei bili­rubinei hidrosolubile, iar fecalele sunt decolorate, deoarece pig men­ţii biliari nu ajung în fecale. Nive­lurile crescute de bilirubină solu­bilă provoacă un prurit intens şi, rareori, febră mare, cu rigiditate, semne care indică obstrucţia căi­lor biliare extrahepatice.

Pacienţii cu icter au o simptomatologie specifică. Tegumentele şi sclerele (albul ochilor) capătă o coloraţie galbenă specifică, ce se datorează prezenţei unui nivel crescut de bilirubină în sânge.

Cauzele aparitiei icterului
Nivelurile crescute de bilirubină în sânge, şi consecutivapariţia icteru­lui, au trei cauze distincte:
■ 0 distrugere crescută a hematii­lor (hemoliză) cu eliberare rapidă a bilirubinei insolubile în sânge;
■ Distrugerea celulelor hepatice, astfel încât poate fi procesată o cantitate mai mică de bilirubină;
■ Obstrucţia la nivelul căilor bili­are, care împiedică excreţia bili­rubinei solubile prin căile biliare către intestin. Rezultatul este că nu mai poate fi excretată nici cantitatea normală de bilirubină, prin fecale şi la nivelul rinichilor.
ICTERUL HEMOLITICDistrugerea crescută a hematiilor,
din icterul hemolitic apare la:
■ Nou-născuţii care au mai multe
hematii decât au nevoie;
■  Pacienţii ce suferă de malarie;
■  Persoanele cu afecţiuni cum ar fi
anemia cu celule în seceră;
Persoanele cu sferocitoză ere­ditară (prezenţa unei anomalii de formă a hematiilor din sânge).

ICTERUL OBSTRUCTIV
Icterul obstructiv poate să apară în cadrul infecţiilor virale. Hepatita poate fi dată de viruşii hepatici A, B, C, D şi E. Acest tip de icter poate fi produs şi de ciroza hepatică şi de administrarea unor medicamente.

Virusul hepatitei A, care se vede în această imagine microscopică, este o cauză frecventă de icter. Coloraţia galbenă a tegumentelor persistă până la trei săptămâni.


Cum se Produc Pigmentii Biliari

Icterul este deseori rezultatul unei hepatite. Anumite forme de hepatită pot fi transmise, la rândul lor, de către purtător, prin alimentele contaminate.

Hematiile au o durată de viaţă de aproximativ 120 de zile şi apoi sunt distruse de către splină. Bilirubina eliberată în cursul acestui pro­ces este insolubilă şi de aceea nu poate fi excretată de către rinichi, prin urină.
în schimb, ea este transpor­tată prin sânge, către ficat unde este modificată, pentru a deveni hidrosolubilă. Ficatul excretă cea mai mare parte a bilirubinei solu­bile, care trece la nivelul căilor bili­are, către vezica biliară şi de aici în intestin.
In lumenul intestinal, biliru­bina solubilă este transformată, în continuare, de către bacteriile prezente în mod normal la acest nivel, în substanţe ce colorează scaunele. Urobilinogenul, o formă de degradare a bilirubinei, este resorbit parţial în fluxul sanguin şi excretat prin rinichi şi prin ficat.

Icterul hemolitic poate fi provocat de anemia cu celule în seceră. în această boală sunt prezente în sânge hematii de formă anormală, printre care şi cele în formă de seceră.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Icterul – Cauze si Simptome

Lasă un răspuns