Hipertensiunea arterială – Tratament si Prevenire2 comentarii

Publicat in:


Tratamentul hipertensiunii arteriale

Există un număr redus de pacienţi care necesită tratament de urgenţă.

Aceştia sunt:

■ Persoanele cu valori tensionale peste 250/140 mm Hg, care intră în categoria cazurilor de hipertensiune malignă. Acestea pot prezenta şi tulburări vizuale severe şi insu­ficienţă renală de tip uremie (prezenţa în sânge a unor cantităţi excesive de uree sau alţi produşi azotaţi rezultaţi din metabolism).

Pacienţii care pot avea leziuni de organ-ţintă (inimă şi rinichi) şi la care valorile TA depăşesc 220/110 mm Hg.

Hipertensiunea arteriala – MĂSURI NON-MEDICAMENTOASE

Persoanele cu grade mai mici de hipertensiune (valori ale TA diastolice de 95-110 mm Hg) nu prezintă un pericol imediat, putându-se încerca numai o abordare non-medicamentoasă a acestei probleme, prin:

■ Scăderea în greutate;
■ Reducerea aportului de sare;
■ Scăderea aportului de coleste rol;
■ Scăderea ingestiei de alcool;
■ Renunţarea la fumat;
■ Oprirea administrării contracep tivelor orale;
■ Efectuarea de exerciţii fizice.

In cazul în care după o perioadă de trei luni aceste măsuri nu se dovedesc eficiente, se poate recurge la instituirea tratamentului medi­camentos. Printre medicamentele utilizate în mod obişnuit în caz de hipertensiune arterială, se numără diureticele simple (care cresc elimi­narea urinei şi a blocanţilor canalelor de calciu).

BENEFICIILE TRATAMENTULUI

Tratamentul se administrează pe durata întregii vieţi, sau oricum pen­tru o perioadă lungă de timp, în mod obişnuit de 30-40 de ani.
Beneficiile cele mai probabile constă în:

– Scăderea ratei mortalităţi, în special la persoanele tinere, fumă­toare, cu hipertensiune severă;
– Reducerea riscului de insuficienţă cardiacă şi accidente vasculare hemoragice;
– Reducerea riscului de insuficienţă renală hipertensivă.

Chiar şi pacienţii cu hipertensiune bine controlată terapeutic pot să nu simtă nicio îmbunătăţire a stării lor, mai ales dacă suferă în urma efec­telor secundare, ca de exemplu:

■ Oboseală – mai ales în cazul betablocantelor;
■ Tuse persistentă – poate fi cau zată de inhibitorii ECA;
■ Letargie;
■ Impotenţă – poate reprezenta un efect secundar a numeroase medi­camente.

Persoanele cu grade mai mici de hipertensiune îşi pot controla adeseori tensiunea arterială prin măsuri care nu implică administrarea de medicamente. Printre ele se numără de exemplu, exerciţiile fizice regulate.

CONTROLUL TENSIUNII ARTERIALE

Uneori, pacienţii cred în mod eronat că pot simţi când TA nu este bine controlată terapeutic. Controlul hipertensiunii arteriale nu este uşor de realizat. In ciuda existenţei unei game variate de medicamente, numai în circa 20 la sută din cazuri se obţine un control eficient al TA (valoarea diastolică sub 90 mm Hg).

Controlul moderat al TA (valoare diastolică cuprinsă între 90-109 mm Hg) se realizează în 60 la sută din cazuri, iar un control redus (TA dias­tolică peste 110 mm Hgl în 20 la sută din cazurile de hipertensiune).

Odată TA stabilizată, continuarea tratamentului şi supravegherea pe termen lung se pot realiza prin medicul de familie.

Prevenirea hipertensiunii arteriale

Pentru depistarea hipertensiunii, toţi adulţii trebuie să îşi con­troleze valorile tensiunii arteriale în mod regulat (de cinci ori pe an), până la vârsta de 80 de ani.

In cazurile cu valori de graniţă şi la persoanele care au prezentat o singură valoare înaltă a tensiunii arteriale, determinările trebuie făcute anual.

In cazul în care măsurile nemedicamentoase nu sunt suficiente, poate fi nevoie de tratament medicamentos. Printre medicamentele cardiologice utilizate la hipertensivi, se numără şi betablocantele.

Prognostic

Consecinţele hipertensiunii pot fi prevenite prin depistarea precoce a acesteia. In cazurile netratate de hipertensiune arterială, riscul de moarte prematură (înainte de vârsta de 70 de ani) se dublează. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor netratate prezintă o speranţă normală de viaţă, lipsită de complicaţii.

Cauzele principale ale deceselor la hipertensivi sunt reprezentate de accidentele vasculare cerebrale (45 la sută) şi afecţiunile cardiace (35 la sută).

Grupele de populaţie cu pro­gnosticul cel mai grav sunt repre­zentate de:

■ Pacienţii tineri;
■ Bărbaţi.

Femeile hipertensive care iau anticoncepţionale pot suferi un infarct miocardic sau un accident vascular, mai ales dacă şi fumează.

MĂSURI PREVENTIVE

Analiza studiilor terapeutice în cazurile de hipertensiune uşoară a arătat că scăderea TA diastolice cu 5 sau 6 mm Hg, duce la:

■ scăderea incidenţei accidente lor vasculare cerebrale cu 38 la sută;
■ reducerea afectării cardiace cu 16 la sută.

Femeile care iau pilule anticoncepţionale şi care au hipertensiune arterială, prezintă un risc mai mare de atac de cord sau accident vascular cerebral, mai ales dacă fumează.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Hipertensiunea arterială – Tratament si Prevenire

2 comentarii

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns