Varsatul de vant – Cauze, tratament, simptome2 comentarii

Publicat in:


Ce este varsatul de vant?

Varsatul de vant

Varsatul de vant

Varsatul de vant este o boala contagioasa de origine virala. Marea majoritate a copiilor contracteaa aceasta boala. Virusul varicelei este identic cu cel ce cauzeaza zon zoster la adulti ( virusul Herpes-virus varicellae, varicella-zoster, VZV). Din acest motiv se presupune ca zona zoster reprezinta de fapt, o varicela „reaparuta”. Virusul bolii ramane din copilarie in stare latenta in interiorul celulelor nervoase, iar in caz de scadere a imunitatii organismului poate produce simptome.

Foarte mult timp s-a crezut ca varicela este o forma inofensiva a variolei. Numai la sfarsitului secolului XIX  s-a descoperit faptul ca varicela este o stare de sine statatoare.

Simptomele varsatului de vant

usoara durere de cap
– usoara crestere a temperaturii
– mici pete rosii pe piele care se transforma in vezicule pline de lichid. Veziculele se usuca si se transforma in cruste.

Aparitia bolii

Varicela se transmite prin contact direct, secretii, respectiv prin aer. Este cel mai des intalnita la copiii de gradinita si la scolari, deoarece, datorita contactului direct dintre acestia, pericolul de infectie este deosebit de ridicat.

Tratamentul varicelei

Evolutia bolii este, in general, lipsita de complicatii si nu necesita nici un tratament special

Ce are de facut bolnavul

Adesea din cauza mancarimii copiii scarpina veziculele. Veziculele scarpinate se pot suprainfecta. Din acest motiv se recomanda utilizarea lotiunilor de uz extern (mixturi) ce inlatura mancarimea.

In cazuri mai grave, medicul poate prescrie administrarea de antihistaminice in vederea calmarii mancarimii. Pana ce toate veziculele nu se vindeca, bolnavul va fi tinut departe de copiii si adultii care nu au contactat inca aceasta boala. Virusul poate fi prezent si sub cruste.

Cand ne adresam medicului?

In cazul in care bolnavul acuza mancarime greu de suportat sau prezinta simptomele unor complicatii, adresati-va imediat medicului.

Evolutia bolii

Boala debuteaza cu dureri de cap si febra dupa o perioada de incubatie de 2-3 saptamani. Dupa aceasta, pe piele apar niste pete mici, de culoare rosie, care relativ rapid se transforma in vezicule continand un lichid clar. Primele eruptii apar pe trunchi si pe cap, respectiv inghinal, apoi se raspandesc rapid pe intregul corp. Veziculele se usuca relativ rapid si se transforma in cruste de culoare inchisa, pruriginoase. In una-doua saptamani simptomele dispar si bolnavul devine nou sanatos.

Pericole, eventuale complicatii

Evolutia bolii in copilarie este fara complicatii, la adulti insa poate dura o perioada mai lunga, acestia suportand mai greu boala. Pericolul aparitiei eventualelor complicatii exista intodeauna intr-o anumita masura. In lipsa unei igiene corespunzatoare, veziculele se pot suprainfecta. In locul crustelor scarpinate pot ramane cicatrici. Pe mainile copiilor agitati puteti da niste manusi de culoare alba, curate. Boala prezinta relativ rar complicatii – pneumonie, respectiv meningita.

Imunitatea se dobandeste pentru toata viata

Persoana care a contractat boala in copilarie sau ca adult este in general imunizata pentru toata viata. Deoarece virusul este relativ inofensiv, vaccinarea se impune numai in cazuri speciale

Cum poate fi prevenita varicela?

Boala nu prezinta riscuri la copii in general sanatosi, bine alimentati, astfel nici nu necesita masuri preventive.
Copiii cu imunitatea redusa si persoanele adulte care nu isi amintesc daca au facut aceasta boala trebuie, pe cat posibil, sa evite bolnavii de varicela.

Author: Corpul Uman
Google



Link-uri Sponsorizate

Varsatul de vant – Cauze, tratament, simptome

2 comentarii

Pings and Trackbacks

Lasă un răspuns